OS Országos Sajtószolgálat
2021. október 23. szombat
Ismertető


2021. szeptember 18., szombat 10:57

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2021. szeptember 18., szombat (OS) - Molnár Gyula: Az államfő ne adhasson elnöki kegyelmet a választások utáni kilencvenedik napig!

    A következő kormány egyik legfontosabb feladata az Orbán-rendszer elszámoltatása lesz. Ebben a bonyolult, de jogállami keretek között elvégzett munkában fontos szerepe lehet a köztársasági elnök kegyelmi jogkörének. Molnár Gyula korábban is javasolta, hogy módosítani kellene az Alaptörvény köztársasági elnököt érintő részét, hogy a Fidesz–KDNP ne dönthessen egyedül néhány héttel a jövő évi választás előtt arról, ki lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, hanem majd a választások után az újonnan megalakult parlament. 

Miután a Parlament leszavazta, pontosabban tárgysorozatba se vette Molnár Gyula ezzel kapcsolatos indítványait, ezért a DK országgyűlési képviselőjelöltje újabb módosító javaslatot nyújt be, hogy a köztársasági elnök ne gyakorolhassa az elnöki kegyelmet az országgyűlési választások kiírásának napjától a választások utáni kilencvenedik napig. Ez a törvény megakadályozná, hogy a Fidesz által kinevezett köztársasági elnök – az Orbán-kormány igazságügyi miniszterének ellenjegyzésével – az átmeneti időszakban még bárkinek kegyelmet adhasson, és így a tolvaj fideszes politikusok, családtagjaik vagy oligarcháik megússzák az elszámoltatást, ami a kormányváltás után vár rájuk. 

Molnár Gyula sajtótájékoztatóját a DK Facebook-oldalán közvetítettük.

DK Sajtóiroda
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.