OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2021. október 7., csütörtök 17:55

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. október 7., csütörtök (OS) - Leállás előtt az ellátási lánc! A brit áruellátási zavarhoz hasonló súlyos helyzet küszöbén áll az Európai Unió és Magyarország, amennyiben nem történik szemléletváltás az ellátási lánc gerincét jelentő közúti fuvarozó vállalkozásokkal szemben. A lakosság és a termelőüzemek ellátása nem működhet tovább a közös tehervállalás, a költségek rendszerszintű viselése nélkül!

    A közúti árufuvarozók évek óta figyelmeztetnek arra, hogy folyamatosan növekvő költségeiket nem tudják érvényesíteni a díjaikban, és ez rendszerszintű ellátási zavarokhoz vezet. A jóslat már valóság: a brit példa jól szemlélteti, hogy mi történik akkor, ha a piac nem reagál időben egy alágazat figyelemfelhívására. Az évről évre elmaradt, fokozatos, ezért kevésbé fájdalmas díjkorrekció helyett az Egyesült Királyság ellátási láncának újraindításához most drasztikus áremelkedéssel kell szembe néznie a megbízóknak, s végső soron a fogyasztóknak.
Ez a helyzet az EU-ban és itthon talán elkerülhető. Ehhez azonnali szemléletváltásra, a költségek közös viselésére van szükség. A magyar fuvarozó vállalkozások további működéséhez haladéktalanul 5-10 százalékos fuvardíj emelésre van szükség. A rendszer középtávon akkor marad stabil, ha 2022-től további 8-10 százalékos általános díjemelést fogadnak el a megbízók, a későbbiekben pedig – a szerződésekben rögzített üzemanyag- és útdíj klauzulákkal – a valós költségnövekedést lekövető díjszerkezetet alkalmaznak a mikro- kis- és közepes vállalatokkal kötött szerződésekben is.
     Kiadó: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.