OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2021. december 2., csütörtök 12:23

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2021. december 2., csütörtök (OS) - Az ÁSZ célja, hogy az ellenőrzések eredményeit még egyértelműbben fogalmazza meg: Két oldal és egy infografika az ellenőrzés eredményeiről. Az új megközelítés támogatja az ellenőrzötteket abban, hogy a feltárt hiányosságokat mihamarabb orvosolni tudják.

    Sajtótájékoztatón ismertette Domokos László, az ÁSZ elnöke, valamint dr. Czinder Enikő Minőségi és módszertani vezető az ÁSZ módszertani fejlesztéseinek eredményét és a megújított jelentésformátumot.

A digitalizációs célok és a módszertani fejlesztések eredményeire alapozva kerültek előtérbe a kockázatalapú és a monitoring típusú ellenőrzések. A kockázat alapú ellenőrzések a múlt hibái alapján értékelik azt, hogy a jövőben milyen veszélyek fenyegetik a közpénzfelhasználást egy adott szervezetnél.

Az új megközelítés szerint az ÁSZ olyan dokumentumokat értékel, amelyek kijavítása már abban az évben javulást eredményezhet. Ez az ellenőrzöttek számának növelését is lehetővé teszi, valamint az ellenőrzési tapasztalatokról jelentősebb számú ellenőrzött kap rövid időn belül visszacsatolást.

Ennek fontos eszköze a figyelemfelhívó levél a feltárt szabálytalanságokról. Az ellenőrzötteknek intézkedéseikről az ÁSZ-t tájékoztatniuk kell, a válaszokat pedig az ÁSZ értékeli és azt a jelentés készítése során figyelembe veszi a fennmaradó kockázatok beazonosításához. Ezeket a módszertani változásokat támogatja a jelentések tartalmának és felépítésének megújítása.

A témáról bővebb tájékoztatás az ÁSZ Hírportálján olvasható.

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.