OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2021. december 23., csütörtök 12:45

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. december 23., csütörtök (OS) - Az Alaptörvény szerint Magyarország független, demokratikus jogállam. Fontos és igen időszerű megtudnunk, hogy eszerint állampolgárainak joguk van-e legalább megismerni, az államnak milyen kimutatható, kiket terhelő, számon is kérhető, akár jogi felelőssége van a koronavírus járvány súlyosan ellentmondásos, hihetetlen mennyiségű intézkedései kapcsán? Lényeges, hogy a felelősség megáll-e az adott szervek megállapításánál, vagy akár a büntetőjogilag felelős döntéshozók megbüntetésének kezdeményezésére is kiterjedhet?

        Vagy talán a felelős döntéshozók neve is titkosítható államtitokká válhat? Az elkövetések járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben történt volta talán a felelősök titkosítását is indokolhatja? A törvény szerint – úgy tűnik – nem!
     Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény az emberek járványos betegségeivel kapcsolatban nem ad lehetőséget államtitokká vagy szolgálati titokká minősítésre. (Az állatok közötti járványok ügyei ugyan titkosíthatók, de az állampolgárok nem állatok.)
     Jogilag is valóban megalapozottnak, legitimnek tekinthetők a járványhelyzettel kapcsolatos legszéleskörűbb titkosítások és nyilatkozási, tájékoztatási tilalmakkal övezett állami intézkedések?
     Ha nem, akkor elvárható, vagy legalább előbb-utóbb remélhető-e, hogy az ilyen ügyekben illetékes és hatáskörrel is rendelkező ügyészség eljárást indítson a körülmények feltárása és a vélhetőleg azonosítható felelős döntéshozók megbüntetése céljából!

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.