OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 7. kedd
Ismertető


2022. február 28., hétfő 19:10

A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye
    Budapest, 2022. február 28., hétfő (OS) - Emlékezés a 130 éve 1892. február 29-én Segesváron született boldog dr. báró altorjai Apor Vilmos püspökre

    A megemlékezésen felszólalt dr. Egyed István ügyvéd a Keresztény Szociális Mozgalom képviselője aki elmondta, hogy a XIX. században indult  mozgalom, legfontosabb célja a kereszténység szociális tanításainak terjesztése és megvalósítása. Ez a nemes gondolat szemben állt az embertelenséggel, a gonoszsággal és az individualista liberalizmussal és kommunizmussal. A keresztényszociális tanok legfontosabb gondolatai a perszonalitás (személyesség), a szubszidiaritás (kölcsönös segítség) és a szolidaritás voltak. Dr. Galla János a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság elnöke a 130 éve 1892. február 29-én Segesváron született boldog dr. báró altorjai Apor Vilmosról beszélt, aki törzsökös székely főnemesei családból származott és a legenda szerint Csaba királyfi Upor törzsének leszármazottja. A budapesti XII. kerületi szobornál az összegyűlt emlékezők előtt méltatta a vértanú püspök, keresztény és hősies életútját, beszélt a püspöknek az erkölcsök védelmében és az igazságosságért történt sziklaszilád meggyőződéséért és kiállásáért. Elmondta, hogy mint győri püspök a magyar asszonyok és lányok védelmében, szembe fordulva a vörös megszállókkal, lassan 77 éve, hogy 1945 április 2-án éltével fizetett, a kommunizmus áldozataként. A megemlékezés koszorúzással és mécsesek meggyújtásával zárult.
    
     Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.