OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. március 9., szerda 10:26

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. március 9., szerda (OS) - A magas infláció miatt, soron kívüli nyugdíj kiegészítésre van szükség.. A valóságos infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti növekvő különbségek komoly nehézséget jelentenek az idős emberek megélhetésének biztosításában.

    Az évelejei nyugdíjemelés arra a törvényi kötelezettségre épült, hogy a tervbe vett fogyasztói áremelkedéssel megegyező mértékű emelés biztosítja a nyugdíjak reálértékének megőrzését. A tavaly nyáron elfogadott költségvetési törvényben szereplő három százalékos inflációs prognózis tarthatatlansága már hamar kiderült a döntéshozók számára is. A tervezett pénzromlás mértékéhez igazodva decemberben (MK. 225. sz. XII.9-én) a Kormány öt százalékos nyugdíjemelésre korrigálta a téves várakozását.
A tényleges fogyasztói árnövekedés mértékét a KSH által nyilvánosságra hozott 2022.januári 7,4 %-os, majd a februári 7,9 %-os, továbbá a márciusi 8,3 –%-os pénzromlás mutatja. A valóságos infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti növekvő különbségek komoly nehézséget jelentenek az idős emberek megélhetésének biztosításában. Az időseknek jogszerűen járó nyugdíj kiegészítés összegének visszatartásával a Kormány a nyugdíjasokat ismét kényszerhitelezővé teszi.
Elvárjuk a Kormánytól, hogy intézkedjen a tényleges inflációhoz igazodó, soron kívüli nyugdíj-kiegészítés folyósítása érdekében. Az alacsony nyugellátásban részesülő honfitársaink életkörülményeinek és életkilátásainak romlása miatt, nem fogadhatóak el a későbbi korrekciók ígéretei.

     Kiadó: Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.