OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


1993. április 22., csütörtök 00:00

Egyházak, gyülekezetek nyilatkozata
    

    1993. április 22., csütörtök - Megdöbbenésünket és tiltakozásunkat fejezzük ki a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosítására dr. Salamon László, dr. Lukács Tamás, Kováts László és dr. Czoma László országgyűlési képviselők által előterjesztett törvényjavaslattal szemben. Az abban foglaltakat a leghatározottabban visszautasítjuk. A javaslat az egyházak között ,,numerus clausus,,-t kíván bevezetni, mivel magyarországi viszonylatokban teljesen irreális formai és tartalmi követelményeket fogalmaz meg az egyházalapítás kritériumaiként.
    A törvényjavaslat a másság iránti bizalmatlanságon, gyanakváson alapul, és a lelkiismereti szabadság sérelmén túl egy esetleges vallási tisztogatás rémét is előrevetíti, mert példátlanul visszamenőleges hatállyal a kisegyházakat kollektíve teszi felelőssé egyes egyének vagy csoportok állítólagos visszaéléseiért.

    A törvény ilyen módosítása nem csak méltánytalanság lenne a már sok igazságtalan vádaskodást és üldözést elszenvedett egyházakkal szemben, hanem a vallás szabad gyakorlásának egy demokratikus jogállamban megengedhetetlen és elképzelhetetlen korlátozását is jelentené. Mindez szinte fel sem mérhető károkat okozna hazánk nemzetközi tekintélyének, aminek várható súlyos gazdasági kihatásait is figyelembe kell venni.
    Ezért nyomatékosan kérjük a magyar Országgyűlés felelősen gondolkodó tagjait, hogy az indítványt utasítsák el.
    Budapest, 1993. április 16.,
 Egervári Oszkár, a Keresztény Advent Közösség egyházelnöke,
         Iványi Tibor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség
         elnöke,
         Kecser István, az Evangéliumi Pünkösdi Közösség elnöke,
         Mézes László, a Magyarországi Szabadkeresztény Gyülekezet
         vezetője,
         Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze

     (OS)
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.