OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 5. vasárnap
Ismertető


2022. március 29., kedd 17:52

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. március 29., kedd (OS) - A JCC Budapest–Bálint Ház 2022. április 1-től leválik az eddig őt működtető Mazs Alapítványról, és Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítvány néven önállóan folytatja munkáját.

    A magyar zsidó közösség otthona, a JDC-MAZS által alapított Bálint Ház 1994-ben nyitotta meg kapuit, Közép-Kelet Európa első zsidó közösségi központjaként a holokauszt óta. Az első projektek között volt a Salom Klub (a holokauszt túlélők klubja), az Éden Játszóház, a délutáni iskola, a más-képességű gyerekeknek szervezett táncház és a Kalandház. Az évek során a Bálint Ház programjai folyamatosan gazdagodtak és színesedtek, egyebek között a Fitneszteremmel, a mindenki által jól ismert Judafesttel, a zsidó közösségen kívül is sokakat megmozgató Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivállal (ZSIFI), a Hanukatalizátor díjátadóval (a zsidó közösségért legtöbbet tevők számára szóló díj) és az informális zsidó oktatásban fontos szerepet játszó Zsidó Tudásközponttal. 2019-ben csatlakozott a zsidó közösségi házak nemzetközi hálózatához, és nevét JCC (Jewish Community Center) Budapest–Bálint Ház-ra változtatta.
"Megalakulásakor a Bálint Ház úttörő program volt, korábban Magyarországon nem volt ilyen jellegű, részvételen alapuló közösségi ház. Ráadásul abban az időben a zsidóság szinte kizárólag magánügy lehetett. A MAZS Alapítvány 28 évig működtette programjaként a Bálint Házat, és kísérte végig, ahogy kultúrházból közösségi központtá válik." mondta Taly Shaul, a MAZS Alapítvány általános igazgatója.

     Kiadó: Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS)

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.