2024. április 28. vasárnap

2022. március 31., csütörtök 09:43

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye
    Budapest, 2022. március 31., csütörtök (OS) - Indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon.

2022. április 1-jén kezdetét veszi a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adja ki. A Balatonnál ez már a 88. viharjelzési szezon. A tó viharjelzési szempontból három medencére van felosztva: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is, ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el.
     Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a nap 24 órájában figyelemmel követi a tavak aktuális és várható időjárását, szükség esetén pedig viharjelzést ad ki. Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 km/h és 60 km/h közötti) szélre, a másodfokú viharjelzés pedig a viharos (60 km/h-t meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzések a szélerősödést megelőzően fél-másfél órás időelőnnyel kerülnek kiadásra.
     A Balatont és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az Országos Meteorológiai Szolgálat, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület honlapján, illetve az OMSZ Meteora nevű mobiltelefonos alkalmazásán keresztül.

További információ:
OMSZ Viharjelző Obszervatórium