OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 22. hétfő
Ismertető


2022. április 1., péntek 07:46

A Sonus Alapítvány közleménye
    Budapest, 2022. április 1., péntek (OS) - Amerikai versenygyőzelme óta először hallható Budapesten az új magyar innovatív hangszer, a glissotar. Váczi Dániel és Terebessy Tóbiás találmánya, a folytonos hangmagasság-változtatást (glissando) lehetővé tevő tárogató márciusban Atlantában az első helyet és a közönségdíjat is elhozta a Guthman hangszerversenyről. A Budapesti Vonósok megrendelésére Ajtony Csaba írt először darabot glissotarra és vonószenekarra.

    Az alkotók 2016 óta dolgoznak egy olyan hangszercsalád kidolgozásán, amely a teljes hangtartomány bármely hangját megszólaltathatja, akár végig csúszkálva a hangok között. A Sonus Alapítvány 2020-21-ben A tárogató tegnapja és holnapja címmel mutatta be a glissotart a nagyközönségnek: egy nyilvánosan elérhető kisfilm készült és a világ minden pontjáról 75 zeneszerző küldött miniatűröket az új hangszerre, amelyeket egy koncerten és egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztő előadáson is bemutattak.
Most arra is fény derül, hogyan tud a glissotar párbeszédbe lépni hagyományos hangszerekkel. A Budapesti Vonósok Klasszikusok tükrében sorozatában Ajtony Csabát kérte fel, hogy a glissotarra és vonószenekarra írjon darabot. A zeneszerző Veress Sándor Négy erdélyi táncát választotta a klasszikus művek közül, erre reflektál Cantabile című darabja, ami címéhez méltóan énekre hívja az új hangszert és a zenekart a Budapest Music Centerben tartandó koncerten.

     Kiadó: Sonus Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.