OS Országos Sajtószolgálat
2024. június 18. kedd
Ismertető


2022. július 29., péntek 14:58

A WHO Magyarországi Irodájának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. július 29., péntek (OS) - A KSH Népességtudományi Kutatóintézet (KSH NKI) friss felmérése (Kohorsz’18) azt igazolta, hogy hazánkban a várandós édesanyák szinte teljes köre szoptatni szeretné a gyermekét, ennek ellenére az első hónapoktól kezdve jelentősen csökken a kizárólag anyatejjel táplált babák száma, fél éves korra már csak a 25 százalékuk szopik kizárólagosan.

        A WHO a baba születésétől az első hat hónapig a kizárólagosan, azt követően 2 éves korig pedig hozzátáplálás mellett javasolja az anyatejes táplálást.
     Az édesanyáknak a belső motiváción túl széles körű, szakszerű és időben kapott információkra és valamint támogatásra van szükségük már a várandós gondozás idején, majd a megszületést követő hónapokban – hangsúlyozta dr. Gárdos László neonatológus, az SZTNB elnöke. A Bizottság által támogatott családközpontú szülészeti és újszülött ellátás alapja a jó szülésélmény és az optimális ideig tartó szoptatás, amely nem csak az édesanyák és a babák, hanem az egész társadalom érdeke. Mind a természetes szülés, mind a szoptatás támogatása az egészségügyben dolgozó szakemberek magas szintű, naprakész elméleti és gyakorlati tudást igényli. Az SZTNB a Szoptatás Világhetét indító, 2022. július 29-i rendezvényén mutatta be azt a tananyagot és rendszert, amely paradigmaváltást jelent a hazai korszerű szülészeti- és újszülött ellátásban. A Bizottság és a WHO hosszabb távon is együttműködik a családbarát ellátások minőségét kedvezően befolyásoló rendszerszintű programok kidolgozásában.
     Kapcsolat: Egerland Mária, egerland.maria@sztnb.gov.hu

     Kiadó: WHO Magyarországi Iroda

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.