2024. május 1. szerda

2022. július 30., szombat 18:36

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2022. július 30., szombat (OS) - A jelenlegi helyzetben kiemelt fontosságú a NATO-tagállamok közti szolidaritás.

Magyarország és Litvánia egyaránt "testközelből" érzékeli az orosz-ukrán háború súlyosságát, a jelenlegi biztonsági helyzetben pedig kiemelten fontos a NATO tagállamok közötti szolidaritás. Ennek jegyében a Magyar Honvédség Gripenjei már harmadszor látják el ezt a feladatot, amiért a litván védelmi miniszter köszönetet mondott - közölte a honvédelmi miniszter, litvániai tárgyalásai után.
     Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Avydas Anušauskas litván nemzetvédelmi miniszterrel folytatott vilniuszi egyeztetéséről elmondta: partnerével egyetértettek abban, hogy a madridi NATO csúcson történelmi döntések születettek, a keleti szárny megerősítése érdekében folytatni kell mindkét ország haderejének fejlesztését.
     A tárgyaláson elhangzott: mindkét országot komoly kihívás elé állítja az erősödő illegális migráció. A határvédelem területét illető tapasztalatok egymással történő megosztása érdekében a honvédelmi miniszter magyarországi látogatásra hívta a litván nemzetvedelmi minisztert.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium