OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. október 4., kedd 14:11

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2022. október 4., kedd (OS) - A korrupcióellenes törvénycsomag nem elegendő az orbáni korrupció megfékezéséhez

    A kormány teljesen hiteltelenül, javarészt látszatszabályokkal és szemfényvesztéssel akarja kezelni az Európai Bizottság elvárásait. A most elfogadott javaslatokkal kapcsolatban – noha kétségkívül tartalmaznak valóban előremutató, pozitív elemeket – egy sor súlyos tartalmi hiányosság merül fel. A kormány nem rendezte megnyugtatóan a közérdekű vagyonkezelő alapítványokban ülő miniszterek és államtitkárok összeférhetetlenségének kérdését, és egy, a NER ismeretében nem komolyan vehető összeférhetetlenségi gyakorlatot kíván meghonosítani. A korrupciós ügyekben most bevezetett állampolgári felülbírálati indítvány intézménye önmagában egyértelműen üdvözlendő, de az eljárás részletszabályai, az adott esetben az indítványozóra háruló több tízmilliós perköltségek, a fellebbezés lehetőségének hiánya mind kétségessé teszik, hogy az új jogszabály valóban megteremti-e a korrupció elleni állampolgári fellépés működőképes jogi kereteit. De mintha ez nem volna elegendő, a kormány most rögtön alkotmányossági kontrollra is küldi a jogszabályt. Mi másért, mint azért, hogy a Fidesz-dominálta Alkotmánybíróságra hárítsa a törvény megsemmisítésének felelősségét, hogy eljátszva az Európai Bizottságnak a törvény elfogadására vonatkozó kormányzati szándékot annak tényleges életbe lépését megakadályozza?

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.