OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2022. október 7., péntek 13:06

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) közleménye
    Budapest, 2022. október 7., péntek (OS) - MEGISMERTETNI A NEM LÁTÓ EMBEREKET A TÖBBSÉGI TÁRSADALOM TAGJAIVAL – NEMCSAK A LÁTÁS HÓNAPJÁBAN

    Kezdettől fontos missziójuknak tartják a látássérült egyesületek megismertetni a vak emberek életét ép látású társaikkal. Élen jár ebben a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE). Mészáros Ágnes alenök, aki amúgy az érzékenyítés felelőse is, elmondta, hogy bár 3-tól a 99 évesig bárkinek szerveznek érzékenyítő, azaz szemléletformáló foglalkozásokat, fókuszuk a gyerekekre irányul.
–Természetesen mindig a korosztálynak megfelelően zajlanak a foglalkozások, ezt a jelenlévők nagyon szokták élvezni. Már csak azért is, mert mindenhová viszünk vakvezető kutyát, akit azonnal a szívükbe zárnak. Az óvodásokhoz is eljárunk, és miközben simogathatják a kutyát, beszélgetünk velük. A nagyobbaknak viszünk fekete szemkötőt, amit felvéve vizet töltenek kacsóból egy pohárba, vagy éppen tárgyakat választani ki hasonló tárgyak közül. Be szoktuk mutatni a fehérbotos közlekedést is, szimulációs szemüveg készletünkkel pedig tízféle szembetegséget tudunk modellezni. Így mindenki élményszerű tapasztalathoz jut, aki részt vesz ezeknek az eszközöknek a kipróbálásában. Végül kapnak egy Braille-feliratos szöveget, amit megmutatnak otthon, és mesélnek a többi élményükről is. Így tulajdonképpen folytatódik tovább az érzékenyítés, mégpedig a gyerekek tágítják tovább a felnőttek világát. Idén eddig 24 iskolában tartottunk érzékenyítő órát közel 1500 résztvevőnek.
VGYKE Sajtóiroda

     Kiadó: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.