OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2022. október 8., szombat 17:05

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. október 8., szombat (OS) - Pedagógusok nélkül nincs jövő - és ez nem világnézeti kérdés.

    Pedagógusaink tisztelete és megbecsültsége közös érdekünk “Nincs ország, ahol több lenne a tehetség, mint éppen magyar földön, de egyúttal nincs ország, ahol a tehetség nehezebben tudna teljes kifejlődéshez jutni, mint éppen miközöttünk. Az idegen nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi, magyarok gyököt igyekszünk belőlük vonni."/Klebelsberg Kuno/
A HÖOK Közgyűlése 2022. október 8-i döntésének mentén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az alábbi nyilatkozatot teszi a pedagógus hivatás jövőjével kapcsolatban:

Pedagógusok nélkül nincs jövő - és ez nem világnézeti kérdés.

A pedagógus szakra jelentkező és felvételt nyerő hallgatótársaink száma évről-évre csökken. Míg 2016-ban a jelentkezők száma 20.286, a felvettek száma 10.167 volt, 2022-ben már csak 11.977 és 6453 főt jelent ugyanez a két kategória. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 6 év során felére csökkent azon fiatalok száma, akik tanárként szerettek volna továbbtanulni, és azoké is, akik valóban elkezdték a pedagógusképzést. 

A fenti számokból világosan látszik, hogy az elmúlt időszak köznevelést érintő folyamatai és döntéshozói irányai nem támogatják azt a világos nemzetstratégiai célt, hogy a pedagógus pálya népszerű és vonzó karrier lehessen a tehetséges fiataljaink számára.
     Kiadó: Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.