OS Országos Sajtószolgálat
2024. június 18. kedd
Ismertető


2022. október 13., csütörtök 16:36

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye
    Budapest, 2022. október 13., csütörtök (OS) - 15 éves az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda

    Az elmúlt 15 évben az OVSz Szervkoordinációs Iroda 99 kórházból kapott potenciális szervdonorról jelentést. 2.310 elhunyt donorból 6.714 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal, és további 547 élődonor is adományozott szervet.

A koordinátorok több mint egymillió telefonhívást bonyolítottak le, és az OVSz gépjárművei 9.630 földi szállítási feladat végrehajtása során több mint kétmillió kilométert tettek meg annak érdekében, hogy szervátültetéssel életet mentsenek Magyarországon.

Egy elhunyt donor akár hat ember életét is megmentheti, hiszen két vesét, májat, szívet, tüdőt, hasnyálmirigyet is lehet transzplantálni.

Az életmentő szervátültetésekhez szervadományozó donorokra van szükség. A saját szerveink adományozásával kapcsolatos döntés először tájékozódást, majd egy személyes döntést igényel. Az elhunytból történő szervdonáció agyhalottból történik, szabályozására Magyarországon is a feltételezett beleegyezés elvét alkalmazzák, amely szerint írásos tiltakozás hiányában az elhunyt szervdonációra vonatkozó beleegyezését kell vélelmezni. Az önrendelkezéshez való alapjogunk miatt saját szerveink halálunk utáni sorsáról nekünk kell személyes döntést hoznunk.

Magyarországon, a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 6.027 szervátültetés történt, mely 5.999 beteg életét mentette meg 15 év alatt.

     Kiadó: Országos Vérellátó Szolgálat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.