OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2022. november 17., csütörtök 10:08

A 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2022. november 17., csütörtök (OS) - Középiskolások táplálkozási szokásainak felmérése. A Táplálkozástudományért Alapítvány együttműködve a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvánnyal kérdőíves kutatás keretében mérte fel a középiskolások táplálkozási szokásait. A hiánypótló vizsgálat elsődleges célja volt, hogy képet kapjunk arról ma Magyarországon hogyan, és mennyire egészségesen táplálkoznak a fiatalok.

    Kamaszkorban rögzülnek azok a szokások, amelyek felnőttkorban hatással lesznek egészségi állapotunkra, ezért ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy megfelelő és hiteles információk álljanak rendelkezésre a táplálkozás vonatkozásában. Manapság a fiatalok gyakran a reklámok, a környezet hatására döntenek bizonyos élelmiszerek, illetve különböző étrendi alternatívák mellett, amelyek sok esetben nem megfelelő tápértékkel bírnak.

A 2022 szeptemberében történt online felmérésben 524 fő, 15-18 éves fiatal vett részt. Az ország minden területéről érkeztek válaszok, összesen 67 középiskolából, a feldolgozás alapján a legtöbb Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékből. Az anonim kérdőív középiskolásokhoz történő eljuttatásában a 21 Nő MentorProgramjában részt vevő diákok aktívan közreműködtek.

A testtömeg és a testmagasság adatai alapján számolt BMI értékekről - amelyek a jelenleg érvényben lévő egészségügyi szakmai irányelvben meghatározott referencia értékekhez lettek viszonyítva - elmondható, hogy a válaszadók 70,7%-a normál tápláltsági állapotú, 0,6%-a súlyosan alultáplált, 11,3%-a alultáplált.

     Kiadó: 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.