2024. április 20. szombat

2022. december 12., hétfő 14:22

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) közleménye
    Budapest, 2022. december 12., hétfő (OS) - RÉGÓTA TÁMOGATJUK A SEGÉDESZKÖZ HASZNÁLATOT

– A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) régóta támogatja, hogy a látássérült emberek hozzájuthassanak a nekik szükséges segédeszközökhöz. Sőt, az életvitelt segítő eszközök megismeréséhez is adunk lehetőséget – mondja Fodor Ágnes elnök. – Ezek az eszközök köztudottan megkönnyítik, hogy önállóan tevékenykedjen az is, aki nem vagy éppen csak alig lát. Az önállóság ugyanis nemcsak az egyéntől függ, hanem függ a társadalomtól is. Ezért készítettük fel munkatársainkat ebből a témakörből – folytatja Fodor Ágnes.
Leány Ferenc ügyfélszolgálaton dolgozó munkatárs valóban gyakran kap ilyen irányú kérdéseket. – Ma már hozzá lehet jutni beszélő lázmérőhöz, beszélő vérnyomásmérőhöz vagy beszélő órához – mondja –, de ezen túl is egyre több eszközt látnak el hangadó vagy beszélő funkcióval; ilyen a tejforraló vagy a menetrendet felolvasó futár távirányító a tömegközlekedésben. Egyes szerkezetek pedig tapintással juttatnak el információkat. A tanuláshoz optimális eszközökhöz is tudunk tanácsot adni: a tablet például nagyon jó a gyengénlátó embereknek, hiszen mobil, könnyen közel lehet emelni a szemhez, és még nagyító funkciója is van.
Egy másik munkakörben, mint okoseszköz oktató is dolgozik kolléga, aki főként az iPhone használatának rejtelmeiben vezeti be a hozzá fordulókat, de több okos eszközt is jól ismer. Ő Berkó Norbert. A segítés további módjairól a VGYKE honlapján lehet tájékozódni.

VGYKE Sajtóiroda

Kiadó: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)