2024. április 30. kedd

2023. január 23., hétfő 09:55

Az Agrárminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2023. január 23., hétfő (OS) - Vince-napi borünnep Balatonfüreden

Mint fogalmazott, a 2021/2022. év pályázati lehetőségeit meg tudta ragadni a szőlész-borász szakma, hiszen a 60 ezer hektárból közel 37 ezer hektár ültetvény vesz részt az agrár-környezetgazdálkodási programban. Ez az eredményes pályázat 2024-ig 43 milliárd forint kompenzációs lehetőség - a környezeti vállalásokért cserébe - közel 3.800 szőlőtermelő számára. A tavalyi igények után kifizetésre a tervek szerin márciusban számíthatnak az érintettek, ez fontos finanszírozási forrása lesz az idei esztendőnek – mondta Feldman Zsolt.
     Előadásában az államtitkár felhívta a figyelmet a szőlőtermelők új lehetőségeire a Közös Agrárpolitika idei évben induló új támogatási rendszerében, hiszen az agrár-ökológiai programban való részvétel lehetősége, vagy a kisgazdaságok számára többlettámogatást jelentő újraelosztó támogatás ebben az ágazatban is újdonságot jelent. Minden gazdasági és finanszírozási nehézség ellenére fontos lenne, hogy minél több fejlesztés megvalósuljon a Megújuló vidék, megújuló agrárium program alapján elmúlt időszakban kiírt pályázati felhívások alapján. Eddig a borászatok számára 26 milliárd forintnyi fejlesztési forrást ítéltek oda, de jelentős számú, a szőlőtermelés gépesítésének javítására irányuló termelői pályázat is nyertes lett.

Kiadó: Agrárminisztérium