2024. április 24. szerda

2023. március 22., szerda 15:07

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye (4. rész)
    Budapest, 2023. március 22., szerda (OS) -

A projekt részeként az elmúlt évek folyamán két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ és több új, a hulladékok széles körét átvevő, vasárnap is nyitva tartó lakossági szelektív hulladékgyűjtő-udvar nyílt Budapesten.  A hulladékudvarokban a budapesti lakosok díjmentesen adhatják le csomagolási és egyéb, anyagfajtánként szelektíven gyűjtött, veszélyes, illetve speciális kezelést igénylő hulladékaikat, amelyeket zárt környezetben való ideiglenes tárolás után a Budapesti Közművek továbbad újrahasznosításra, vagy ártalmatlanításra. A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok egyik legalább ennyire fontos funkciója az újrahasználat előmozdítása; itt a már megunt, vagy feleslegessé vált, ugyanakkor mások számára még használható tárgyak találhatnak új otthonra. A cél az átvett tárgyak minél nagyobb arányban való visszajuttatása a lakossághoz, ezzel a hulladék mennyiségének csökkentése, az újrahasználati arány növelése. Mindezeken felül a központok modern oktatótermei lehetőséget biztosítanak környezetvédelmi, szakmai konferenciák, a fővárosban és különösen a környező kerületekben élő vagy tanuló gyermekek részére interaktív, szemléletformáló foglalkozások, tanórák megtartására.

Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal