OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 4. szombat
Ismertető


2023. május 15., hétfő 22:00

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. május 15., hétfő (OS) - A háború ellenére újabb körrel folyatódhat a közszféra béremelése - Módosul a kormánytisztviselői bértábla is

        A háború és a szankció okozta nehéz helyzet és rendkívüli kiadások ellenére a kormány úgy döntött, hogy lehetőséget teremt arra, hogy - a közszférában dolgozó  orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák  után -  a központi és területi kormányzati igazgatási szerveknél foglalkoztatott kormánytisztviselők és szakmai vezetők bére is emelkedjen. A közszolgálati szakszervezetek kezdeményezésre indított több hetes  szakmai egyeztetéseket követően módosul a kormánytisztviselői bértábla – az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.
     A béremelés sem a minisztériumokban, sem a kormányhivatalokban nem automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére. A minisztériumi és a kormányhivatali tisztviselőkre vonatkozó bértábla részben eltér, a rendelet a tisztviselő besorolás fokozatától függően az illetmény alsó és felső határát állapítja meg, a pontos összeget a munkáltató határozhatja meg.
     A háborús helyzetre tekintettel a kormány úgy biztosítja a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg  fordítható béremelésre. Ez a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják béremelésre, tömeges elbocsátás nem várható.  

     Kiadó: Kormányzati Tájékoztatási Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.