OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2023. június 5., hétfő 12:22

A Magyar Ateista Társaság közleménye
    Budapest, 2023. június 5., hétfő (OS) - A magyar kormány tagjai az elmúlt hetekben ismét számos alkalommal megsértették az állam vallási semlegességének az elvét, és az ateistákat és nem vallásos polgárokat kirekesztő és sértő nyilatkozatokat tettek közzé:

    Varga Judit szerint a kormány minden nap azért dolgozik, hogy Európa keresztény legyen, ami a jövő évi magyar EU-elnökség fényében nemzetközi szinten is aggodalomra ad okot. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy még az Alaptörvény szerint is "Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek", azaz a Magyar Állam és képviselői sem Magyarországot, sem Európát nem tehetik kereszténnyé.
Szijjártó Péter szerint már kiskoruktól el kell kezdeni magyarnak és kereszténynek nevelni a gyerekeket, annak ellenére, hogy Magyarország is ratifikálta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amely leszögezi: "az Egyezményben részes államok tiszteletben tartják a gyermek jogát a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadságra."
Navracsics Tibor pedig közölte, "a magyar állam és a minket Európához kötő kereszténység a magyarság lételemét jelentik", amivel kizárja a magyarságból a nem keresztény állampolgárokat.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint az ateizmus az ellenséges ideológia egyik ismérve, ami honvédelmi kontextusban akár fizikai fenyegetésként is értelmezhető.
Felszólítjuk a kormány tagjait, hogy tartózkodjanak a nem hívő és az ateista magyar állampolgárok kollektív megbélyegzésétől, és tartsák tiszteletben a magyar és nemzetközi emberi jogi normákat.

     Kiadó: Magyar Ateista Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.