2024. április 27. szombat

2023. június 8., csütörtök 09:08

A KIM Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2023. június 8., csütörtök (OS) - Társadalmi felelősségvállalási program indul a szakképzésben

Az eseményen Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a szakképzési intézmények kiemelt szerepét hangsúlyozta, elmondta, az elmúlt években úgy újult meg a szakképzés, hogy a lényeg – vagyis a gyakorlatorientáltság és a duális képzés – került a középpontba. Úgy fogalmazott: "a világon a létezésünknek az ad értelmet, hogy ha valami többet, valami pluszt, valamilyen segítséget tudunk adni." Itt mindazzal, amit tesznek a szakképző iskola diákjai, segítenek a nehéz helyzetben lévő betegeknek jobb környezetet, örömet adni, amivel aztán maguknak is örömet adhatnak, mivel "aki segít, az önmagán is segít" – fogalmazott. A programnak tehát a gyakorlati munkán túl van egy magasabb dimenziója, mégpedig az, hogy hogyan segítsünk, hogyan támogassuk mindazokat, akik rászorulnak. Hankó Balázs áttekintette a távlati terveket is, szeretnék, ha több területen is megvalósulhatna a szakképzésben tanuló diákok részéről karitatív tevékenység. Példaként említette a kreatív szakmákat tanuló diákokban rejlő lehetőséget, akik rászorulók lakásait, életkörülményeit szépíthetnék meg, lehetőséget lát a vendéglátói ágazatban tanuló fiatalok esetében is, akik az intézményekben sütött, főzött ételekkel tehetnének egy-egy jó ügy érdekében, vagy a szépészeti területen dolgozók járulhatnak hozzá a rászorulók mindennapjaihoz, szerezve ezzel is gyakorlati tapasztalatokat.

Kiadó: KIM - Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság