OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 13. szombat
Ismertető


2023. augusztus 7., hétfő 14:18

A Magyar Ateista Társaság közleménye
    Budapest, 2023. augusztus 7., hétfő (OS) - Pert nyert a Magyar Ateista Társaság az ombudsmannal szemben

        A tavalyi népszámlálás súlyosan megsértette a magyar ateista állampolgárok jogait azzal, hogy csak vallásként tüntethették fel világnézetüket - mondta ki a Fővárosi Törvényszék.
     A Központi Statisztikai Hivatal annak ellenére zárkózott el minden módosítástól, hogy a MATT a népszámlálás előtt többször is egyeztetett a hivatallal. A KSH ígérete ellenére a kitöltési útmutatóban sem tájékoztatott arról, hol található az “ateista" válasz, amely a 2011-es népszámlálásnál még a vallásoktól elkülönülten szerepelt. Ezzel a KSH az egyháztörvénynek is ellentmond, amely szerint az a világnézet vallás, amely “a természetfelettire" irányul. Az így nyert adatok pedig nem fognák valódi képet adni a társadalmi viszonyokról. Ezért az ombudsmanhoz fordultunk, aki azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszunkat, mert szerinte rendben van, hogy a KSH csak a vallásos világnézetekre kíváncsi.
     Ezt a döntést eredményesen támadta meg a MATT: a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az ombudsman  nem utasíthatta volna el a panasz kivizsgálását, és új eljárás lefolytatására kötelezte őt.
     Szégyen, hogy még az alapvető jogok biztosától is peres úton kell kikövetelni egy nyilvánvaló jogsértés érdemi vizsgálatát. A Magyar Ateista Társaság tovább fog küzdeni azért, hogy az állam és hivatalai ne tehessék láthatatlanná a vallástalan, ateista polgárokat és megszüntessék a valláshoz nem kötődő polgárok hátrányos megkülönböztetését.

     Kiadó: Magyar Ateista Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.