2024. július 27. szombat

2023. november 20., hétfő 13:52

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2023. november 20., hétfő (OS) - Közel négyszer több nyugdíjas él szegénységben Orbán kormányzása óta – Az Árnyékkormány negyedévenkénti nyugdíjkorrekciót vezetne be

A KSH legfrissebb adatai szerint 2010, vagyis Orbán Viktor kormányzásának kezdete óta nem élt ennyi nyugdíjas a szegénységi küszöb alatt, mint most. Közel a négyszeresére nőtt a puszta megélhetésért küzdő nyugdíjasok száma, amelyért az orbáni infláció, a rezsiemelés és az élelmiszeráremelés a felelős.

Az Árnyékkormány szerint azonnali, egyszeri pénztámogatásra és negyedévente fizetett nyugdíjkorrekcióra van szüksége a magyar nyugdíjasoknak. Hosszú távon pedig be kell vezetni a nyugdíjak svájci indexálását, hogy a nyugdíjak emelkedése ne csak az árak, de a bérek emelkedését is kövesse. Az Orbán-kormány azonban mélyen az orbáni infláció mértéke alatt emeli a nyugdíjakat, így az idősek ellátása egyre kevesebbet ér a bolti pénztáraknál. Ezért a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. Mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, áremelések helyett nyugdíjemeléseket, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk.

Gy. Németh Erzsébet

szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter

Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatóját a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán közvetítettük.
     Kiadó: Demokratikus Koalíció