OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 6. hétfő
Ismertető


2024. január 26., péntek 10:34

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. január 26., péntek (OS) - Újabb rekordok – ismét kiemelkedő évet zárt a Budapesti Közművek Fővárosi Hulladékhasznosító Műve

        A Budapesti Közművek létesítménye a fővárosi hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlen tényező, hiszen a fővárosban keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 százalékát hasznosítja termikus úton. Az alkalmazott ötlépcsős füstgáz-tisztítási eljárás eredményeként a létesítmény működése megfelel a jelenlegi szigorú hazai és uniós környezetvédelmi normáknak.
Az Európai Unió, így hazánk klímavédelmi céljainak teljesítésében is fontos szerep hárul a távhőszektorra. A nemzeti energiastratégiai célkitűzések alapján a földgáz részarányát a távhőtermelésben 2030-ra a jelenlegi, országosan 70% feletti szintről 50%-ra kell csökkenteni. A most elért hulladékalapú energiatermelés ehhez a célhoz visz közelebb.
     A 2023. évi több mint egymillió GJ (gigajoule) távhő megtermelése éves szinten több mint 60 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezett, és további mintegy 100 tonna egyéb légszennyezés kibocsátásának elmaradását jelenti. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2023-ban megtermelt nagymennyiségű hőenergia több mint 30 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította, és - köszönhetően a hatékony kapcsolt energiatermelésnek - ezzel együtt több mint 40 ezer lakás villamosenergia-szükségletét fedezte környezetbarát, fenntartható módon.

     Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.