OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 22. hétfő
Ismertető


2024. február 20., kedd 11:28

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. február 20., kedd (OS) - Béremelést a felsőoktatásban! Most!

        Néhány évvel ezelőtt indult el az egész magyar felsőoktatást gyökeresen átalakító folyamat, az államiról az alapítványi fenntartói modellre való áttérés. Nagy hatású változások indultak el, melyek egyik – az érdekvédelem szempontjából is – legfontosabb ígérete az volt, hogy a szféra egésze számára tartósan versenyképes, értékálló jövedelmi viszonyokat teremtenek. A modellváltott felsőoktatási intézményekben a korábban egységesen alkalmazott közalkalmazotti, valamint felsőoktatási bértáblák érvényüket vesztették, így az alapítványokra hárult annak lehetősége és egyben felelőssége, hogy az egyetemek munkavállalóinak a felsőoktatás társadalmi és gazdasági jelentőségének megfelelő jövedelmet biztosítsanak.
     A kép meglehetősen vegyes, hiszen a helyzet ugyan minden alapítványi fenntartású intézményben javult, de ennek mértéke és arányai jelentősen különböznek, különösen a kezdőbéreket illetően. Bár van olyan intézmény, ahol a felgyorsult inflációt képesek voltak valamelyest ellensúlyozni, de a korábbi emelések hatását az áremelkedések mindenütt erősen lerontották.
Ez a helyzet nem tartható fenn! Követeljük, hogy a kormány emelje meg a felsőoktatási béreket, különben azok az elvárások, melyeket a modellváltó egyetemekkel szemben támasztottak és az a teljesítménycélok, amelyeket az egyetemek elé kitűztek még inkább teljesíthetetlenek lesznek.

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.