OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 13. péntek
Ismertető


2024. március 21., csütörtök 09:08

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. március 21., csütörtök (OS) - 2024. április 1-jétől kivezetésre kerül a betéti kamatsapka

    A kormány sikerrel törte le az inflációt, a hitelezés élénkülését segítő intézkedéseinek köszönhetően pedig folyamatosan csökkennek a kamatok. A magyar gazdaság erősödik, mutatói egyre kedvezőbbé válnak, hazánk megítélése egyre kedvezőbbé válik a külföldi befektetők körében is. Mivel a kormány korábbi intézkedései eredményesnek bizonyultak, egyes intézkedések fenntartása a továbbiakban már nem szükséges. Ezek közé tartozik a betéti kamatsapka is, amely a kormány megfontolt, aktuális gazdasági helyzetre reagáló döntése alapján 2024. április 1-jétől kerül kivezetésre.

A háború és az elhibázott szankciók következtében kialakult nehéz gazdasági helyzetet kihasználva egyes intézményi befektetők az infláció és a magas effektív jegybanki kamat miatt, igazságtalanul nagy, kockázatmentes hozamokat és jövedelmeket realizáltak. A kormány határozottan fellépett ezzel a káros folyamattal szemben. 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek, majd később a vállalkozások sem kaphattak a kereskedelmi bankoknál elhelyezett – látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű – betétjeik után a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél magasabb kamatot.

     Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.