OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 2. csütörtök
Ismertető


2024. április 15., hétfő 17:26

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat közleménye
    Budapest, 2024. április 15., hétfő (OS) - Figyelem! A Nemzeti Kibervédelmi Intézet nevével élnek vissza a csalók!

    A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók.
Amennyiben a szervezetre hivatkozva telefonhívásban bárki arra kéri Önt, hogy adja meg érzékeny adatait, semmiképp ne tegye! Az NBSZ NKI soha nem keres fel magánszemélyeket telefonon, és nem kéri el személyes adataikat!

A hamis telefonhívás, más néven  vishing, olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat. A vishing tipikus formája, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy adott szervezet alkalmazottja és megpróbálja céljai elérése érdekében megtudni áldozata érzékeny adatait. A hívószám-hamisítás (spoofing),  az adathalász tevékenységek egyik speciális elkövetési technikája. Most is ezt használják a csalók. Lényege, hogy az elkövetők módosítják a hívószámot, amely a hívott fél telefonjának kijelzőjén megjelenik, ezzel elrejtve a valódi hívó fél azonosságát. Vagyis híváskor nem a hívást kezdeményező igazi telefonszáma jelenik meg a potenciális áldozatok készülékén, hanem egy másik, jellemzően olyan, ami ismerős: jelen esetben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet telefonszáma.

Ismételten hangsúlyozzuk, az NBSZ  Nemzeti Kibervédelmi Intézet nem keres fel magánszemélyeket telefonon, és nem kéri el senki személyes adatait!

     Kiadó: Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.