OS Országos Sajtószolgálat
2024. október 18. péntek
Ismertető


2024. július 26., péntek 12:48

Az MSZP Országos Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. július 26., péntek (OS) - Korózs Lajos: Drasztikusan csökken a gyermekszületések száma

    A kormány évek óta demográfiai fordulatot ígér, azonban a KSH által publikált adatok azt mutatják, hogy az egy évvel korábbihoz képest 11 százalékkal csökkent a születések száma, a termelékenységi ráta pedig hónapról-hónapra csúszik lefelé.
2,1-es termelékenységi aranyszámra van szükség a társadalmi reprodukció megvalósulásához, azaz annak eléréséhez, hogy legalább annyian legyünk a következő években, mint amennyien most vagyunk.
A kormány 2030-ra ígérte a demográfiai fordulatot, ehhez képest az elmúlt években mintegy 200.000 fővel csökkent a népességszám. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2030-ra 400-450 ezer fővel csökkenhet a népesség, amely a munkaerőpiacra is kedvezőtlen hatással lehet.
A kormány arra is ígéretet tett, hogy növekedni fog a hazatérők száma, ehhez képest 700 ezer magyar él jelenleg külföldön, az ingázókkal együtt pedig ez a szám eléri az egymillió főt.

     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.