2024. április 20. szombat

2004. október 5., kedd 15:41

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnökének közleménye
    Budapest, 2004. október 5., kedd (OS) - Az Országos Sajtószolgálat az alábbi közlemény kiadására kapott felkérést:

Az új kormány egészségügyi miniszteréhez

Örömmel értesültem arról, hogy Dr. Rácz Jenő lett az új kormány egészségügyi minisztere. A szóba jöhető személyek közül talán a legjobb választás volt. Feladatköre és a számára biztosított hatáskör alapján kinevezéséhez együtt érzően gratulálok, várakozásaimat az alábbiakban részletezem.
     Mivel európainak mondható társadalmi-gazdasági viszonyok versenyképes egészségi állapotú állampolgárok nélkül egyáltalán nem képzelhetők el, minden, a közjó érdekében működni köteles kormány egészségügyi miniszterétől, jelen esetben Rácz miniszter úrtól (a kormányprogram konkrétumokat szinte nem is tartalmazó egészségügyi fejezete ellenére, ma még bizalommal) ugyanazt várom:
     1. Elsősorban ne pártja vagy kormánya rövid távú érdekeinek legyen kiszolgálója, hanem az egészségügynek legyen hű és egyben legfőbb, legharcosabb szolgálója (a "miniszter" szó eredeti jelentése szolgáló).
     2. Csak addig és abban az esetben vállalja felelős tevékenységét, amíg és ha: a) az egészségügy számára a költségvetésben meghatározott kereteket utólag nem csökkentik, (nem szolgálnak vésztartalékul más feladatok finanszírozásához), és felhasználásukhoz más szerv (pl. a pénzügyminisztérium) eseti jóváhagyását nem kötik ki,
     b) már egy éven belül is kezdeti eredményt mutató kormányzati intézkedések történnek a hazai orvos- és egészségügyi szakdolgozói hiány csökkentése, és a külföldre vándorlás megelőzése érdekében,
     c) az egészségügyi ellátás és a közegészségügyi feladatkörök tekintetében az állami felelősségvállalás nem csökkenhet, sőt, azt jelentősen megerősítik,
     d) az egészségügy alapértékeit meghatározó társadalmi konszenzus megteremtése érdekében pártpolitikai feltételek nélkül, azonnali, érdemi többpárti egyeztetések indulnak, a szektor minden ebben közreműködést vállaló, nem profitérdekelt szakmai és igénybevevői képviseletének bevonásával,
     e) a kormány hat hónapon belül megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a közszolgálati média rendszeresen, fő műsoridőben tájékoztatja az állampolgárokat a népegészségügyi program célkitűzéseiről, eredményeiről és az egészségügy vitatott kérdéseiről,
     f) a kormány egy éven belül megteremti az egészségügyi költségvetés átláthatóságát, és az OEP gazdálkodásának, döntéseinek társadalmi ellenőrzését.
     3. Amennyiben az egészségügy további, súlyosabb veszélyeztetésének elkerüléséhez szükséges fenti alapvető feltételeknek akár csak egyike is nem teljesülne, az egészségügyi minisztertől csak annyit várok, hogy minden egyéb pártpolitikai szempontra tekintet nélkül azonnal nyújtsa be lemondását, és annak részletes okait hozza nyilvánosságra.

Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke, a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja