2024. április 20. szombat

2004. december 16., csütörtök 13:01

Parlagfü
    Budapest, 2004. december 16., csütörtök (OS) - Társadalmi szervezetek levele a Miniszterelnök úr részére parlagfű ügyében

Vélemény az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának 5/2002-2006. (XII. 15.) számú

T Á J É K O Z T A T Ó   tervezetről

A parlagfü elleni védekezés tárgyában hozott állásfoglalásról

A tájékoztató elsősorban nem a parlagfű elleni védekezés sikerességéről, nem a parlagfű elleni védekezés problémáiról, annak megoldásáról, hanem egy adott (tárcaközi) bizottság ettől független sikeres” működtetéséről, a rendelkezésre álló pénz felhasználásáról szól. Ez még köszönő viszonyban sincs a valóságos problémákkal, talán csak jelzésértékű az a mondat, hogy a bizottság még a meglehetősen megkurtított (valójában 1.3 milliárd forinttal csökkentett) összeget sem volt képes elkölteni.

A tájékoztatóban egyetlen konkrét adat (a pénz elköltésén kívül) nem utal arra, hol, milyen mértékben sikerült az országot megtisztítani a parlagfűtől, és ennek milyen mérhető hatása volt a környezetre, az emberek életminőségének javítására. Valószínű azért, mert ilyent a program kapcsán nem is lehet kimutatni!

Ezek után megkérdőjelezzük a program ilyen formájú folytatását, és helyette javasoljuk, kormánybiztosi irányitással a parlagfű tényleges visszaszorításának megszervezését, annak helyi színtű koordinálását, és megfelelő ellenőrzését, mindahogy ezt Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök úrnak írt levelünkben kértük.

Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége ( ABOSZ)

Árpádföldi Polgárok Érdekszövetsége (ÁPÉK)

Nök a Környezetért és Egészségért Egyesület ( NKE )

Parlagfümentes Magyarországért Egyesület ( PME)

Rákoskert Vasuti Közlekedéséért Alapitvány ( RVKA )

Budapest, 2004. december 13-án

Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.