OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2005. január 24., hétfő 08:53

Szégyenletes félrevezetés, a közérdek elárulása a Margitszigeten
    Budapest, 2005. január 24., hétfő (OS) - A pénteki botrány hétfőre maradék erejét is elvesztheti. Ügyes! Nem tudjuk pontosan, ki hazudott, ki volt balek, de ma még nem is ez a lényeg. A fő dolog az, hogy január 21-én, pénteken a Nemzeti Sporttanács (NST) ülést tartott, majd nyilvánosságra hozta: a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével egyhangú szavazással támogatja a 2006-os úszó EB megrendezését és a kiválasztott margitszigeti helyszínt.

    Az NST tagjait meggyőzték azok a cáfolhatatlanként említett érvek, melyeket a média hírei szerint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és Bakonyi Tibor, Budapest főpolgármester-helyettese remélhetőleg jóhiszemű közvetítésével ismertek meg a 2006-os úszó, műugró és műúszó EB fejlesztési koncepciójáról. Olyan információt is kaptak, mely szerint január 8-án több mint száz zöld szervezet, az uszodaépítés terveit megismerve, többségi állásfoglalást tett volna közzé arról, hogy ellenőrzésük mellett a szóban forgó Eb megrendezhető.
    Az információ tartalma azonban szemenszedett hazugság. Január 8-án ugyanis pusztán a Centrum Pártot elhagyva már külön politizáló Zöld Demokraták Szövetsége tartott egy sok tekintetben igen ellentmondásos konferenciát, mégpedig a zöld szervezetek pénztárcájához mérten feltűnően fényűző körülmények között, a Margitsziget egy jó nevű szállodájában. A meghívottak közül többen egymástól és olykor a szervezőktől is azt kérdezgették, hogy valóban a Margitsziget jövőjéért szervezett konferencián vannak-e, vagy talán egy párt kampányrendezvényére tévedtek.
    A már előre egységes zöld koncepció igényével megfogalmazott és a meghívottaknak szétküldött, a helyszínen is kiosztott, gyanús tartalmú tervezetről aztán igen heves viták folytak a sok szempontból jóvátehetetlen, káros következményekre figyelmeztető résztvevőkkel. A csaknem hatórás vita után úgy széledt szét a talán nyolcvan érdeklődő, hogy a szervezők nemhogy egységes, hanem még csak többségi álláspont kialakítását sem kísérelték meg. A megjelenteknek egyébként csak töredéke volt hivatalos szervezeti képviselő vagy küldött, de erre nem is volt senki kíváncsi!
    A sajtót a közben egymást érvekkel győzködők tudta nélkül, már dél körül úgy tájékoztatták, mintha a zöld szervezetek szigorú feltételeket szabva már beletörődtek volna a korábban máshová tervezett komplexum Margitszigetre telepítésébe. A médiából a közvélemény arról értesült, hogy több mint ezer zöld szervezetet hívtak meg a konferenciára. A zöldekben megbízó állampolgárok becsapása láttán akár Göbbels vagy Sztálin is elégedetten somolyoghatna.
    A Fővárosi Önkormányzat néhány napon belül dönt a nadrágszíjhúzó költségvetés miatt a szigeten olcsóbban letudni szánt Eb helyszínének engedélyezéséről. Hírlik, a sötét hátterű hazugság a képviselőkig hatolt. Most szólunk, és várjuk, feljegyezzük név szerinti döntésüket!

Budapest, 2005. január 24.


Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.