OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2005. január 26., szerda 08:44

A Margitsziget nem eladó!
    Budapest, 2005. január 26., szerda (OS) - Ideje emlékeztetnünk: a törvények gyakran ostoba, állandó módosítgatásra szoruló betűinek áthágásán kívül a közerkölcsök megsértése is tilos! Minden ellenkező híreszteléssel szemben nem igaz, hogy eladó az egész világ! (Nem csak allergiásoknak ajánlott tananyag ehhez José Bové: A világ nem eladó című könyve.) Mi azonban egyelőre védjük meg a sunyi eltulajdonlásra kinézett Margitszigetünket.

    Holnap, 2005. január 27-én, a Fővárosi Közgyűlés olyan döntést fog hozni, amellyel látszólag csupán a nadrágszíjhúzó költségvetés miatt a Margitszigeten, olcsóbban letudni szánt 2006-os úszó Eb helyi megrendezését teszi lehetővé vagy utasítja el. (A tervezett hazai helyszínek között a Margitsziget nem is szerepelt, és az Eb alkalmasabb helyszínen most is megrendezhető lenne.)
A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyására előterjesztett vaskos iratcsomagban elrejtve olyan feltételeket is meghatároztak, amelyek révén az uszodabővítést közpénzből kivitelező építtető a leendő létesítményre kizárólagos hasznosítási jogot kap, sőt kizárólagos tulajdonossá válhat. Így szabadon határozhatja meg, hogy a létesítmények használatát a nagyközönség számára milyen mértékben és milyen feltételekkel teszi lehetővé, majd tulajdonát gyakorlatilag zavartalanul ő is elidegenítheti.

Létrejöhet tehát az első biztos jogi hivatkozási alap ahhoz, hogy az eddig köztulajdonú Margitsziget privatizációjának gyorsaságát, és ezzel a bárki által használható közterületből való kivonását, a jövőben már csak a karvalytőke általában kevéssé érzékelhető önmérséklete korlátozza.

Meglátjuk, bízhatunk-e a Fővárosi Önkormányzatba juttatott képviselőink felelősségérzetében, illetve a számukra is fontos választások figyelmeztető közelségében. Eszükbe jut-e, hogy egyszer végre azt mondják: eddig, és ne tovább!

Eszükbe jut-e, hogy a Margitsziget már végképp nem eladó?
Nem eladó, mert nem azoké, akik eladását lehetővé akarják tenni!
Nem eladó, mert az elkoszosított, büdös levegőjűvé tett, zajos, stresszes belvárosi környezetben élő városlakók számára az egyik utolsó elviselhető légkörű, átmeneti felüdülést nyújtó oázist jelenti.
Nem eladó, mert a tervezett tulajdon-átruházással létrejövő üzlet az előbbiek miatt a jó erkölcsbe is ütközik, és a Legfelsőbb Bíróság korábban, hasonló indokkal hozott, precedensértékű ítélete alapján akár törvénysértő volta is aggályos.

Ahogyan nem eladó a vérünk, a vesénk, a gyerekünk (sem csecsemőként, sem serdültebb korában), és nem eladó a pótolhatatlan közös örökségünk, utódaink jövőjének alapja, ugyanúgy nem eladó az egészségünk, a levegőnk, és általában nem eladó a közterület, ehhez hasonlóan, még a legszégyenletesebb, sajnos sikeresen demagóg félrevezetések ellenére sem eladó a Margitsziget!
A tudva hallgatóknak pedig csak ezt üzenjük: vétkesek közt cinkos, aki néma!

Budapest, 2005. január 26.

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.