OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2005. április 11., hétfő 09:49

A jogsértéshez szoktatás is immunterápia?
    Budapest, 2005. április 11., hétfő (OS) - Lendületesen szilárdul a jogsértés Magyarországon. A hazai egészségügyi ellátás szeszélyesen ingadozó ütemű romlását sem az EU-csatlakozás, sem a cikluson belüli kormányváltás nem tudta visszafordítani, sőt, korábban is indokolhatatlan, szégyenletesen betegellenes döntések következetesebbé váltak, és a jogsértő döntésekhez használt ürügyek száma is megnövekedett. Megszilárdul tehát, ami elmúlhatna.

    Az allergiások immunterápiája ugyanúgy megoldatlan, mint a tavaly tavaszi botrány kirobbanásakor, csak a helyzet lett reménytelenebb, és az indokok váltak még kevésbé európaiakká. Az immunterápia lényege, hogy a beteg szervezetét ellenőrzött körülmények között, lassan hozzászoktatják a neki káros tüneteket okozó anyagok, kockázati tényezők elviseléséhez.
Nálunk e helyett más immunterápia folyik: az állampolgárok fokozódó hozzászoktatása a betegek érdekeivel és egyben a közpénzek felelős kezelésének kötelezettségével is kevéssé törődő döntésekhez.

Több mint egy éve nincs érdemi válasz az alábbi kérdésekre.

1.  Miért köti az OEP alkotmányellenes feltételekhez az allergiások immunterápiás kezelésének támogatását?
2.  Milyen felhatalmazással utasít el jogilag megalapozatlanul gyógyszer-támogatási kérelmeket?
3.  Meddig hivatkozhat szabályozatlanságra elutasításai indokaként, miközben időnként mégis képes pozitív döntést hozni ugyanabban az állítólagos szabályozatlanságban?
4.  Miért alkalmaz több szempontból is alkotmánysértő megkülönböztetést beteg állampolgárok között?
5.  Miért alkalmaz alkotmánysértő megkülönböztetést orvosok között, és miért zaklatja őket hiánypótlás címén szakmainak tűnő, valójában csak időhúzó, alibi-kérdésekkel?
6.  Miért szakítja meg valós indok nélkül a korábban támogatott gyógykezelések folytatását?
7.  Miért nem a jó gazda gondosságával kezeli a rábízott közpénzeket e döntési körében sem?
8.  A pénztárosok vagy az orvosok joga-e, hogy válasszanak az elvben rendelkezésre álló gyógyszerek közül?
9.  Összeférhetetlen-e, ha a pénztáros feladatkörű OEP saját berkeiben megbízott és pénzügyileg tőle függő orvosokkal bírálja felül, vagy hagyja figyelmen kívül az általuk nem is látott betegeket kezelő orvosok eseti, illetve orvosi szakkollégiumok elvi döntéseit?
10.     Mikorra fogja az Országgyűlés úgy szabályozni az egész bővebb kérdéskört, hogy a közigazgatási szervek, hivatalok, így főként az egész ország népegészségügyi állapotát is döntéseivel jelentősen befolyásolni képes OEP ne léphessen túl hatáskörén?
11.     Meddig lesz fontosabb hazánkban a rövidtávú gazdasági érdek, néhány döntéshozó személyi vagy csoportérdeke, mint a társadalmi szintű, hosszú távú egészségnyereség és az abból tartósan eredő, országos szintű gazdasági versenyképesség, általános fejlődés?
12.     Mikor lesznek a közérdekkel szemben álló érdemi döntések meghozói személyükben is ténylegesen felelősek döntéseikért?

Budapest, 2005. április 11.


Pós Péter
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.