OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2005. november 7., hétfő 13:10

A törvénysértő gyógyszerreklám és a cenzúra szabad, a sajtószabadság elavult Magyarországon?
    Budapest, 2005. november 7., hétfő (OS) - Egy az Egészségügyi Minisztérium híranyagában megjelenített törvénysértő gyógyszerreklámról közleményt jelentett meg az ABOSZ november 2-án, az MTI Országos Sajtószolgálatának (OS) internetes felületén. Az ügyben természetesen a feladata szerint érintett médiahatósághoz (az ORTT-hez) és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez is hivatalos beadvánnyal fordult a szövetség képviselője. Ezután beindult egy olyan folyamat, amilyeneket valamikor a fortélyos félelem igazgatásával jellemeztek Magyarországon.

    Még a közlemény kiadásának estéjén egyértelműen kiderült az is, hogy a tiltott reklámtevékenység nem először fordult elő a Minisztérium híranyagában, és mindkét alkalommal ugyanannak a cégnek ugyanazt a termékét mutatták be jogsértően. Hangsúlyozni kell, hogy mindez éppen a közszolgálati feladatú Magyar Televízió Híradó műsorában történt meg, és mindkét alkalommal éppen az Egészségügyi Minisztérium televíziós híranyagán belül.
Egy EU-tagországban különösen megengedhetetlen, hogy egy az ország népességét a későbbiekben esetleg súlyos közegészségügyi veszélynek kitevő madárinfluenza fertőzés kapcsán az akár a pánikhangulatig felfokozható közérdeklődést, nemzetközi gyógyszergyárak óriási hasznok megszerzésére használják fel, ráadásul egy olyan termékkel, amely egyelőre még pusztán tudományosan nem bizonyítható védelmet ígér a ma még létre sem jött vírus ellen.
Különösen elgondolkodtató, ha ebben a tevékenységben sajátos körülmények miatt esetleg az Egészségügyi Minisztérium hallgatólagos vagy aktív közreműködése is kivizsgálásra szorul. Ez már nem olyan ügy, amelyet elég a médiahatóság és a fogyasztóvédelem területén kezelni. Az ABOSZ képviselőjének beadványából tehát november 3-án az Ügyészség is tudomást szerzett az eseményekről.

Még inkább gondolkodásra késztető szempont azonban, hogy a kiadott MTI közlemény ellenére fentiekről az érintett 10 milliós magyar népességet nem tartotta érdemesnek tájékoztatni sem a közszolgálati feladatú magyar elektronikus média, sem a különböző irányú politikai szálakkal még inkább átszőtt nyomtatott sajtó.
Nagy kérdés, hogy miért? Kinek az érdeke a tájékoztatás, és kinek az érdeke az elhallgatás?
2005. november 4-e az 1956-os forradalom vérbefojtásának, a diktatúra és vele a cenzúra visszatérésének 49. évfordulója Magyarországon.
Éppen ezen a napon, tizenöt évvel az állítólagos rendszerváltozás után talán újra fel kell tennünk a legfontosabb kérdéseket:

1.  valóban demokráciában élünk-e?
2.  van-e ténylegesen sajtószabadság, vagy újra működik valamilyen sajátos, a közvetlen diktatúráénál sokkal rafináltabb cenzúra?
3.  független-e még Magyarország, és kitől, mitől félünk most, ha megszálló hadsereg nincs az országban?

Budapest, 2005. november 7.


Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.