OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2006. szeptember 21., csütörtök 16:04

Egy lelkileg beteg miniszterelnök a társadalmat is megbetegíti (2. rész)
    Budapest, 2006. szeptember 21., csütörtök (OS) -

    A személyiségzavar olyan kóros magatartásbeli, érzelmi tulajdonságokra, megnyilvánulásokra utaló összefoglaló fogalom, melyek tartósan és jelentősen eltérnek a társadalmi, kulturális elvárásoktól. Az ilyen ember személyiségében ezen eltérések hosszan (akár egész élete során) fennállnak, viselkedésének, reagálásának módja legtöbbször erőteljesen eltér az egészségesétől.

Ezen emberek jó része nem tud ilyen állapotáról, nem szenved tőle, legtöbbször őszinte meggyőződéssel tagadja, hogy bármi gond volna vele, noha környezete többé-kevésbé tisztán érzékeli és elszenvedi mindennapi alkalmazkodásbeli nehézségét.
A személyiségzavar fő jelei már serdülőkorban mutatkoznak, felnőtté érve az egyén olyan kifejezett, mélyen rögzült sajátságokkal (kóros gondolkodás-, magatartás- és érzelmi, indulati, hangulati mintákkal) bír, melyek egész életében fokozott veszélyforrást jelentenek.
Környezetükkel szinte mindig problémás a viszonyuk, állandó feszültségekkel terhelt. Viselkedésükre nincsenek belátással, alig tudják beleélni magukat mások lelkiállapotába. Náluk fordul elő a legtöbb válás, belőlük lesz a legtöbb bűncselekmény áldozata vagy elkövetője.
Más (társadalmi, örökletes és egészségkárosodási) tényezők mellett a személyiségzavar főbb lehetséges hátterét a kora gyerekkor lelki fejlődési problémái, a problémás szülő-gyerek kapcsolat, a hibás tanulási folyamatok képezhetik. A gondolkodási, érzelmi, hangulati, indulati mintázatokban kóros elemek jelenhetnek meg, megnehezítve, gyakran ellehetetlenítve az egészséges lelki működéseket.

A fentiek ismeretében minden felelős állampolgárnak érdemes figyelmesen, de harag és elfogultság nélkül megnéznie azt az összeállítást, amely Gyurcsány Ferenc eddigi életútjáról szól (http://www.box.hu).

Úgy gondolom, hogy Gyurcsány Ferencnek, egy magát modern politikusnak valló és mutató embernek kötelessége, hogy:
-   komolyan vegye az ország jövőjének befolyásolására vitathatatlanul fennálló lehetőségét, és még inkább ezzel kapcsolatos felelősségét,
-   szembe nézzen személyiségzavarának eddigi életpályájából adódó, nem jelentéktelen mértékű lehetőségével, és
-   amennyiben többszörösen megismételt független vizsgálatok után megbizonyosodik arról, hogy sokak véleményének sajnos van alapja, akkor saját jól felfogott érdekében is megteszi azt, ami ilyen helyzetben minden becsületes embernek kötelessége:
-   egyészségi állapotára, pontosabban a feladatra való lelki alkalmatlanságára hivatkozva lemond.

Folytatás a közlemény 3. részében!


Budapest, 2006. szeptember 21.


Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) állandó résztvevője,
a kormány konzultatív testülete, a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.