OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2006. december 21., csütörtök 17:02

Tömeges közterületi veszélyeztetés elleni feljelentés elutasítása
    Budapest, 2006. december 21., csütörtök (OS) - A Budapesti Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában elutasította az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) 2006. október 25.-én Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész úrhoz, ismeretlen tettes ellen – a tömegoszlatások folyamán – nagy valószínűséggel tömegesen megvalósult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, illetve/valamint az egészségügyi ellátáshoz fűződő állampolgári alapjogok durva sérelme miatt benyújtott feljelentését.

    Az ABOSZ elnöke az elutasítás ellen panasszal élt, többek között azért, mert álláspontja szerint az elutasító határozatban az Ügyészség egyáltalán nem foglalkozik a feljelentésben az egészségügyi ellátáshoz fűződő állampolgári alapjogok durva sérelme ügyében megfogalmazottakkal, és a Rendőrségen kívül is szóba jöhető tettesi körrel sem.
    A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vonatkozásában, az ügyészség indokolása szerint a Btk. 171. paragrafusa szerinti bűncselekmény alanya tettesi minőségben csak olyan személy lehet, aki foglalkozási szabályok hatálya alatt áll. Az ügyészség álláspontja az, hogy a rendőr nem szakképzettséget igénylő foglalkozás, tehát a hivatásos állomány tagjai e bűncselekményt nem követhetik el.
Az ABOSZ elnöke szerint, viszont a törvényhely semmilyen módon nem tesz különbséget azok között, akik foglalkozásukat szakképzettségük birtokában vagy annak hiányában végzik.
    Az elnök azt is panaszolja, hogy feljelentése kiterjedt a Rendőrséget irányító Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium döntéshozatali körére is, és nem korlátozódott még feljebb sem. Éppen azért fordult a legfőbb ügyészhez, mert a lehetséges tettesi körben akár közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy felelőssége is szóba jöhet, és a büntetőeljárásról szóló törvény szerint ilyenkor kizárólag legfőbb ügyész indítványozhatja a mentelmi jog felfüggesztését. Feljelentése ennek ellenére minden indoklás nélkül két szinttel lejjebb, a végül eljáró, és a feljelentést elutasító Budapesti Nyomozó Ügyészséghez került.
    A panasz összegzése szerint az ügyészség a feljelentés elutasításának indoklásában a szóba jöhető törvényhelyek között indokolatlanul szelektálva, nem közvádlói szemlélettel, hanem pusztán védőként járt el. Azon konkrét tényállások vizsgálata és felderítése helyett, amelyek eldönthették volna, hogy a rendőri intézkedések az adott helyszíneken, időpontokban és helyzetekben indokoltak, arányosak és a jogszabályokban előírtaknak megfelelően előkészítettek lettek volna, az ügyészség csak az intézkedések jogosságának indoklására alkalmasnak látszó törvényhelyek felsorolását végezte el.
    A nyomozó és vádhatóság tehát az elutasító határozat szövege szerint vizsgálat nélkül figyelmen kívül hagyta mindazon, a feljelentésben megtalálható tényeket és érveket, amelyek az ismeretlen tettesek bűnelkövetői minőségét alátámasztják.

Részletek: www.abosz.hu


Budapest, 2006. 12. 21.

Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.