OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 19. kedd
Ismertető


2007. január 18., csütörtök 15:33

A halott embernek, a kipusztult népnek már mindegy
    Budapest, 2007. január 18., csütörtök (OS) - A halott embernek már mindegy, hogy betegségének ellátatlansága, rablógyilkos késszúrása, háborúban kereplő golyószóró vagy népirtók gázkamrája végzett vele. Hasonlóan mindegy már a kipusztult népek számára is, hogy éhínség vagy éppen földjük gazdagsága volt kihalásuk, kiirtásuk oka. Az időben történő védekezés, az elhárítás lehetőségével élés a még élők felelőssége, mint ahogyan a pusztító hatások érdektelen bambaságból vagy gyávaságból való megkönnyítése is egy tragikusan rossz lehetőség választása, akár egyénről akár népről van szó.

    Lényegében mindegy az is, hogy miért nem kapja meg egy nép a neki járó, megfelelő egészségügyi ellátást. Azért, mert a szabadon vagy félrevezetések eredményeként megválasztott hatalomgyakorlóinak többet ér a jókor és jó helyen bezsebelhető magánhasznok gyarapítása, mint a nép számára csak alkotmányos papírlapokon biztosított egészségügyi és szociális ellátás, azért, mert a hatalombirtoklók alulképzettségük mellett még józan paraszti ésszel és tisztességes emberekre jellemző együttérzéssel sem rendelkeznek, vagy azért, mert maga az érintett nép tájékozatlan, a végtelenségig jóhiszemű, esetleg akaratgyenge, és eltűri az ellene, kifosztására, kizsigerelésére irányuló legbrutálisabb és legszemérmetlenebb visszaéléseket is.
Az áldozatok szempontjából (utólag) még az is mindegy, hogy miért áldozták fel őket. Kinek a haszna, őrülete, gátlástalan kapzsisága, világforradalom- vagy demokráciaexportja, terület-, élettér-, vagy olajvágya, esetleg háborús vagy békeidős környezetpusztítása vált pusztulásuk okává.

Az áldozattá vagy túlélővé válás nagyrészt attól függ, hogy a közösség időben észleli a veszélyt és ellenáll, vagy későn ébredve belepusztul.

Az egészségügyi reformnak beállított, diktatórikusan ránk erőltetett folyamat, a hatalomgyakorlás módja, és főként a gátlástalanul hamis érvelés egyre inkább emlékeztetnek a történelem korábbi diktatúráinak eszköztárára.
Az emlékezni tudók tudják, hogy koncentrációs táborokban is folytak egészségügyinek beállított kísérletek egy végzett orvos, Josef Mengele vezetésével.
Ma is folynak főként egészségügyinek beállított, de inkább gazdasági és tűrőképességi kísérletek puhább, és lassabban észlelhető végkifejletet okozó módszerekkel, de egy egész ország népességét veszélyeztetve. A vezetők között szintén vannak orvos végzettségű, de eddig inkább a gazdaság és a fegyverek, vagy a dohányreklámok haszna iránt érdeklődést bizonyított emberek, mint Molnár Lajos és Kóka János.

Korábban sokan mentek be a koncentrációs táborok kapuján, ami fölé egy hazug ígéret volt írva: A munka szabaddá tesz! (Arbeit macht frei!) Jobb lenne, ha nem akkor észlelnénk, hogy a reform ígérete valójában mit ér, amikor már nincs visszaút, és csak a szerencsés maradék emlékezhet, temethet, és újratemethet.

Budapest, 2007. január 18.

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) állandó résztvevője

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.