OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 19. kedd
Ismertető


2007. január 29., hétfő 10:25

A szembenézés tett nélkül semmi, vagy csak figyelemelterelés
    A magyar beteg is megérdemli, hogy embernek tekintsék (1. rész)

    Budapest, 2007. január 29., hétfő (OS) - A miniszterelnök a parlamentben tartott Egészségbiztosítási Reform 2007-2009 konferencián elismerte, értelmes szakmai érv, hogy inkább a családorvosi alaphálózat fejlesztést igénylő átalakításával kellett volna elkezdeni az egészségügyi reformot. Nem kétséges számára, hogy előbb kell bővíteni, és utána hozzányúlni a fekvőbeteg ellátáshoz, mert különben felborul a rendszer. A fekvőbeteg ellátási kapacitások átalakítása csak akkor nem okoz minőségromlást a magyar egészségügyben, ha mellette az ezt megelőző rendszerelemeket, a járóbeteg-ellátást és a családorvosi ellátást fejlesztjük.
    A miniszterelnök homályosan utalt arra is, miért alakult ki ez a szakmailag hibás döntéssorozat. Azt mondta, hogy ez már egy elég bonyolult szakmai és igazgatási kérdés.
    Pedig egyáltalán nem bonyolult, csak legalább egy szembenézésben nyíltabban és a teljesebb igazat kellene mondania. Később maga mondta, nem az a baj, hogy mostanában végre vita van a részletekről, hanem az a baj, hogy eddig kevesebb vita volt, mint kellett volna.
Ezek kapcsán óvatosan, közvetve, jelen mondattól nagyon eltérően utalt a jelentős zsarolási lehetőségével ügyesen manipuláló, öt százalékos választói támogatással az egész ország egészségügyét saját vágyai szerint alakító koalíciós partner adta egészségügy-leépítési miniszterre is.
    Valami azonban éppen ezzel kapcsolatban nagyon markánsan hiányzik a szembenézés egészségügyi vonatkozásaiból. A jelzésértékű tettek érzékelhető szándéka.
    Ha a miniszterelnök komolyan gondolja, hogy bevonják a munkába a szakértő értelmiséget és a meghatározó szakmai műhelyeket, szervezeteket, akkor előbb meg kellene szabadulnia kormányának az Egészségügyi Minisztérium és közvetve az OEP szakmai állományára is szégyent hozó, a demokrácia lejáratásában élharcosként ténykedő tagjaitól. Nem képzelhető el ugyanis érdemi és eredményes tárgyalás ugyanazokkal, akik diktatórikus intézkedéseikkel, a tárgyalópartnerek lejáratásával, köztük feszültség keltésével folyamatosan megalázzák az orvosok, a gyógyszerészek, az egészségügyi szakdolgozók, az érdekképviseletek és a betegek képviselőit is.
    Mindenekelőtt meg kellene válnia Gyurcsány Ferencnek a kulturált, demokratikus tárgyalást, nyitott, szakmai, közéleti vitát, megértő konzultációt hírből sem ismerő, ezt egész életpályájával sokszorosan bizonyított, tehát közhivatalra alkalmatlan miniszterétől, Molnár Lajostól, és az alulképzettségét, valamint érzéketlenségét botrányos nyilatkozataival többszörösen bizonyított Horváth Ágnes államtitkár asszonytól.
Ezek lehetnének azok a kezdeti intézkedések, amelyek megtörténte után a Szembenézésben az egészségügy kapcsán leírtak, illetve a konferencián elmondott hasonló értelmű mondatok már komolyabb figyelemre volnának méltathatóak.

(folyt.)

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.