2024. április 19. péntek

2007. március 29., csütörtök 11:35

Civil szervezetek közös nyilatkozata az egészségügyi reform elhalasztásáért és újragondolásáért
    Budapest, 2007. március 29., csütörtök (OS) - A kórházi funkciók elosztásáról szóló legújabb információk arról tanúskodnak, hogy az egész országra kiterjedő egészségügyi káosz van kialakulóban. Ha a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke kijelenti, hogy tipikus probléma az, hogy olyan intézménybe szerveztek ellátási területet, ahol nincs hozzá ágy, illetve fordítva: ágy ugyan lenne, de a feladat nincs meg hozzá az adott intézményben akkor az nem egyszerűen dilettantizmus, hanem olyan káosz mely emberéletekbe kerülhet. A kialakult helyzetben nem kerülhető meg a felelősség kérdése sem.

Az egészségügy  reformja  elbukott. Ha egy kórházhoz több mint egymillió beteget rendelnek, egy másik kórház neurológiai osztályához egyet se, míg feladatot kaphat egy rég megszüntetett kórházi osztály, akkor csak idő kérdése, hogy a  reform  mikor torkollik tragédiába.

Annak érdekében, hogy ez ne következzék be, azért, hogy a betegek felgyógyuljanak és az ellátásra szoruló betegek élete ne kerülhessen veszélybe, azzal a kéréssel fordulunk a parlamenthez és a kormányhoz, hogy halasszák el az egészségügyi  reformot  és alapvetően, gondolják újra az egészségügyi rendszer átalakítását. Kérjük, hogy csak ezt követően születhessen döntés ágyszámokról, funkciókról, bezárásokról és átalakításokról és kérjük, hogy a jelenlegi helyzet előidézői az új koncepció kidolgozásában ne kapjanak szerepet.

dr. Éger István, Magyar Orvosi Kamara
Hávelné Szatmári Katalin, Magyar Gyógyszerész Kamara