OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2008. február 14., csütörtök 17:13

A parlamentet el kell tiltatni a sorozatos törvénysértésektől!
    Budapest, 2008. február 14., csütörtök (OS) - Nem várhatunk demokratikus, jogállami körülményeket az ország közéletének semmilyen fontos területén addig, amíg éppen a jogalkotó parlament teheti meg minden következmény nélkül, hogy a képviseleti demokrácia legfontosabb szabályait is lábbal tiporja, sőt, mindeközben következetesen törekszik a nép számára alkotmányos garanciaként elvben rendelkezésre álló népszavazás eszközeinek folyamatos korlátozására, vagy az igénybevétel ellehetetlenítésére.

    Ezzel a fentebb rövidített összefoglaló gondolattal fordult az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke Sólyom László köztársasági elnök úrhoz levelében, amelyben arra kérte az alkotmányunk szerint az államszervezet demokratikus működése felett őrködő elnököt, hogy a rendelkezésére álló minden további, még lehetséges eszközzel, így az Alkotmánybírósághoz fordulva is akadályozza meg az egészségbiztosítási törvény életbe lépését.
Levele elején tisztázta, Sólyom elnök úr tárggyal kapcsolatos megnyilvánulásai és más jogi szakértők állásfoglalásai ismeretében ír, és rögtön meg is indokolta az azok tükrében erre szoruló felvetését:

Az Alkotmány nem kötelezi a köztársasági elnököt arra, hogy egy visszaküldést követően megváltoztatott, tehát az előzővel nem azonos tartalmú törvényt is aláírjon, mint ahogyan a változtatás nélküli, tehát azonos törvény esetében kellene eljárnia.
Az Alkotmány nem foglalkozik ilyen esettel, tehát a jogalkotás alaplogikája szerint ilyenkor egy új szövegű törvény első elfogadásának megfelelően kell eljárni.
Eszerint a köztársasági elnök számára újra megnyílt a lehetősége annak, hogy véleményezésre megküldhesse az elfogadott törvényt az Alkotmánybíróságnak, amennyiben az új törvényben tartalmi, vagy meghozatala során közjogi alkotmányellenességet tapasztal.

A levél írója szerint éppen a most befejeződött eljárásban erősödött meg, vagy bizonyítódott be az eddig is alapos gyanú, hogy az Ország Háza nem demokratikus parlamentként, a képviselők alkotmányos szabad mandátuma alapján működik, hanem Pártok Házaként, ahol a képviselői mandátumokkal a pártok jellemzően alkotmánysértően, pártmandátumként gazdálkodnak.

Ez elég indok lehet az államfő számára, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon, és rámutasson a parlamentnek, mint az államszervezet legfőbb szervének súlyosan demokráciahiányos, az Alkotmány szerinti képviselői szabad mandátum elvét alapjaiban és következetesen megsértő működésére.

A parlamentnek a képviselői szabad mandátumot és a közvetlen demokráciát is korlátozó tevékenysége már olyan mértékben következetessé vált, hogy konkrét döntő lépés megtétele nélkül az államfő őrködése az államszervezet demokratikus működése felett lassan már csak megfigyelői szerepkörre korlátozódna.

A levélíró bizalommal kérte Sólyom Lászlót, hogy tegye meg a döntő lépést hazánk egészséges demokráciája érdekében.

Bővebben: www.abosz.hu/idoszerukerdesek.html


Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.