OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2009. szeptember 17., csütörtök 15:40

Már a betegellátást is leépíti az egészségellenes betegségügyi kormányzat
    Budapest, 2009. szeptember 17., csütörtök (OS) - Nem halogatható tovább a döntéshozók jogi felelősségének felvetése a mészárlásnak csak a módszer közvetettsége miatt, népirtásnak pedig csak az ellentmondásos, puha jogi szabályozás miatt nem nevezhető, de hatását tekintve mindkét említett népességcsökkentéssel összemérhető, aprólékosan megtervezett ellátáscsökkentés kapcsán. Az egészségügyinek nevezett minisztérium már a nevét sem érdemli meg.

    Nem tudjuk elfogadni azt a minden józan észjárást megerőszakoló érvrendszert, amely szerint a gazdasági megszorító intézkedéseknek feltétlenül ki kell terjedniük egészségügyre is, éppen arra a területre, amely a népesség leromlott egészségi színvonalának helyreállítására, és ezzel a társadalom versenyképességének megerősítésére hivatott.

A betegek érdekképviselői csak a lelkiismeretüknek és orvosi esküjüknek a lehető legjobban megfelelni kívánó orvosok oldalán, és nem a pénzügyér logika érvényesülésének kikényszerítői mellett állhatnak.
Mivel a magyarországi egészségügyből lassan teljesen kimarad mind a megelőzés, mind a rehabilitáció, kimondhatjuk: minden hangzatos népegészségügyi program ellenére, az egészségügy Magyarországon hosszú évek óta csak betegségügyként létezik.
Most azonban már eljutottunk oda, hogy az egészségügyi kormányzat megkezdte az eddig is maradékelven kezelt betegségügy, a betegellátás felszámolását is.

Sajnálatunkat fejezzük ki, de megértjük, hogy a kórházvezetők a felszámolással szemben a sajtóból ismert ellenállási módszerek megfontolására kényszerültek.
Ezek a módszerek ugyanis jogállami körülmények között elképzelhetetlenek, de a jelenlegi hazai, az alkotmányellenes, erőszakos hatalomgyakorlás jeleit egyre inkább mutató viszonyok között, sajnálatos módon mégis megérthetőek.
A felelősség nem őket, hanem a magyar egészségügyet módszeresen leépítő kormányzatot terheli.

A leépítésnek csak egy, az összességhez képest elenyésző, mégis jellemző példája a 18 év alatti, asztmás, idült hörghurutban, krónikus légúti szűkülettel járó betegségben szenvedők aktív kórházi ellátását megalapozó ún. súlyszámnak e hónap elején, a kötelező egyeztetés megtörténte nélkül bevezetett 28 százalékos csökkentése.

Utalunk arra, hogy a közlemúltban az országgyűlés elnökén keresztül fordultunk a törvényhozókhoz abból a célból, hogy a minden esetben, a szándékosság bizonyíthatósága hiányában is büntetendő emberölésekhez hasonlóan, törvénnyel tegyék végre lehetővé, hogy a szándék bizonyíthatóságának hiányában is soha el nem évülő népirtásnak minősüljenek, és ehhez mérten büntetendők legyenek mindazon tettek és intézkedések, amelyek az emberek bármilyen csoportjának tagjai számára a népirtást büntetni rendelő hatályos jogszabályokban felsorolt következményeket okozzák.
E nélkül csak birkaként készülhetünk a legrosszabbra.

Várjuk a törvényhozók felelős tevékenységének cselekvésben megnyilvánuló bizonyítékát!

Budapest, 2009-09-17


Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.