OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2009. október 30., péntek 12:16

Visszaélések, megtévesztések, bűncselekmények az ingatlanszakma perifériáján
    Budapest, 2009. október 30., péntek (OS) - Visszaélésekre, bűncselekmények előkészítésére és a fogyasztók megtévesztésére alkalmasak egyes ingatlan reklámok és ügyfélszerzési technikák.

    Az ügyfélszerzési technikák olyan  különlegesen olcsó  ajánlat formájában jelennek meg, amellyel nemcsak megtévesztik a fogyasztókat, hanem visszaélésekre, akár bűncselekmények elkövetésére alkalmasak, ezáltal az ingatlanszakma becsületének, jó hírnevének megsértésével is együtt járnak.
A visszaélések:
1.  a rendkívül alacsony jutalékú (max 1,5 %-os) kizárólagos szerződés megkötése után a  vállalkozónak  nincs több dolga: előbb-utóbb minden ingatlan elkel, ezzel befejeződik a közvetítői tevékenysége, a jutalék jár, minél több ügyfél, annál több jutalék.
2.  az ingatlan felmérése, megtekintése ürügyén ami mozdítható, azt ellopják, a tulajdonost kényszeríthetik értékei átadására
3.  az ingatlan megtekintése egy későbbi bűncselekmény előkészítése.
Ezek a  vállalkozók  nem képesek és nem is akarják betartani az előírt szakmai minimumokat, valamint közteherviselési kötelezettségeiknek sem képesek szabályszerűen eleget tenni.
Vannak más  visszaélési módszerek is:
Egyre több internetes portál jelentkezik azzal, hogy a szolgáltatásaikat igénybevevő ingatlantulajdonos közvetítő nélkül, az ő szolgáltatásaikat igénybevéve sokkal sikeresebben tudja eladni ingatlanát, egyetlen honlapra felkerülve. Ezen portálok a neveikben is az Ingatlanszakma ellen buzdítanak.
A MIÉSZ fellép ezek ellen az internetes hirdetőportálok ellen is, mert  az Ingatlanszakma lejáratásával, tisztességtelen eszközökkel igyekeznek haszonhoz és piaci térhez jutni, gyakorlatuk szerint az ingatlanszakmára általánosan negatív jelzőkkel emelik ki igénytelen és háttér nélküli ajánlataikat.
A MIÉSZ, mint a szakma jelentős érdekképviseleti szerve,   határozottan kíván fellépni azok ellen, akik az ingatlan-közvetítői –értékbecslői  tevékenység nevében visszaéléseket követnek el, valamint tarthatatlan – és ezáltal a gazdasági verseny tisztaságát is veszélyeztető vagy akár sértő - ajánlatokat tesznek, melyekkel megtévesztik a fogyasztókat!
Szakmai szervezetünk, mely az ingatlanszakma egyre szélesebb rétegét integrálja, minden tagjának a szolgáltatás minőségének javítását, a szakmai képzések folyamatos végzését és a tisztességes, pozitív emberi hozzáállást, valamint a mindenkor hatályos jogszabályi rendelkezések  betartását szorgalmazza.
A MIÉSZ ezért felkéri az illetékes hatóságokat, hogy kövessék kiemelt figyelemmel ezt a piaci szegmenset is.
A MIÉSZ minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel támogatja a hatóságokat ebben a munkájukban, különösen azokat a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket, melyek segítségével kiszoríthatóak lesznek az Ingatlan Szakmából azok, akik tevékenységükkel, tisztességtelen piaci magatartásukkal nemcsak megtévesztik, hanem károkat okoznak a fogyasztóknak és az Ingatlanszakmának is.

    Kiadó: Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.