OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2010. január 26., kedd 12:29

Manipulált-e népirtás témában az OVB és az Alkotmánybíróság?
    Budapest, 2010. január 26., kedd (OS) - Közel a jog halála hazánkban, vagy már elvégeztetett? Van-e még valóban megbízható őrző testülete az alkotmányosságnak? Annak kapcsán is érdemes vizsgálódnunk, hogy meddig tartható fenn a népirtás büntetésére kitalált, de demokratikus államok több évtizedes történelmében többszörösen használhatatlannak bizonyult jogi szabályozás és ítélkezési gyakorlat. Vagy a XXI. században már érdemben nem tiltandó a népirtás? Embert ölni bárhogy büntetendő, népet irtani viszont csak a szándékosság bizonyíthatóságával, és csak akkor, ha valamely kisebbség ellen (nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges kiirtása céljából) folytatják? A többség talán nem is érdemel védelmet? Színt kellene vallani végre!

    Előbb az Országos Választási Bizottság, majd az Alkotmánybíróság (AB) is elutasította azt a népszavazási kezdeményezést, amelynek célja a népirtás következetes tiltása, büntetése volt.
Vajon ki válaszolt volna nemmel a következő kérdésre: Akarja-e Ön, hogy a szándék bizonyíthatóságának hiányában is soha el nem évülő népirtásnak minősüljenek, és ehhez mérten büntetendők legyenek mindazon tettek és intézkedések, amelyek az emberek bármilyen csoportjának tagjai számára a népirtást büntetni rendelő hatályos jogszabályokban felsorolt következményeket okozzák?
Kinek jobb, hogy erre nem mondhat igent a nép?

Az OVB-nek az AB által is hivatkozottan, azaz az elutasítás helybenhagyásához méltányoltan, egyetlen érve maradt: A kezdeményezésben használt megfogalmazás olyan szövevényes és bonyolult, amely kizárja, hogy a választópolgárok számára egyértelműen értelmezhető legyen.
A népirtás céljából a jelen korban alkalmazott jól fedett bűncselekmények, valamint azok bőséges eszköztára is olyan szövevényes és bonyolult, hogy a nép éppen emiatt, sokszor nem képes időben észlelni az ellene folyó népirtást.

Bár a választópolgárok túlnyomó többsége meggyőződésem szerint képes lett volna egyértelműen értelmezni az OVB és az AB számára olyan szövevényesnek és bonyolultnak tűnő mondatot is, amelyet szerintük, jogvégzett kollegáikon kívüli egyszerű halandó meg sem érthet, az egyébként általános iskolákban is oktatott vonatkozó mellékmondatos szerkezet megszüntetésével, megpróbálom a magas hatóságok kényes ízlését is kiszolgálni.

Bár egyet nem értek velük, a cél elérése érdekében mindent megteszek.
Újból kezdeményeztem a népszavazást az azonos érdemi tartalmú, de még egyszerűbb szerkezetű kérdés benyújtásával: Akarja-e Ön, hogy a szándék bizonyíthatóságának hiányában is soha el nem évülő népirtásnak minősüljenek, és ehhez mérten büntetendők legyenek az emberek bármilyen csoportjának tagjai ellen elkövetett, a népirtást büntetni rendelő hatályos jogszabályokban felsorolt következményeket okozó tettek és intézkedések?

Ennek megértési képességét talán az említett hatóságok is kinézik a nép egyszerű fiaiból, lányaiból. Persze, csak ha nincsenek más gátló szempontok is a háttérben  (folytatás a 2. részben)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.