2024. április 23. kedd

2010. január 31., vasárnap 17:25

MIÉSZ: Beszámoló a Vagyonadó konferenciáról
    Budapest, 2010. január 31., vasárnap (OS) - Ingatlankataszter: Nem véletlen ez az összevisszaság, hisz a zavarosban a privatizáció és a zabrálás alatt jobb volt a homály! Ideje tisztán látni!

A Vagyonadó konferenciát 2010 január 28-án a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) azzal a szándékkal rendezte, hogy a meghívott politikai, minisztériumi és APEH, PSZÁF szakemberek, akik más szempontból nézik az Ingatlanszakmát, rálátást nyerjenek azokra a rendkívül súlyos problémákra, amivel ez a szakma szembenéz és aminek megoldása nem pénzkérdés, hanem szándék kérdése.

A meghívónkra az ÖTM, a Fidesz és a Jobbik érkezett, az utolsó pillanatban lemondta az MSZP részéről Szanyi Tibor, a PM, APEH, PSZÁF sem jött el.

Az első részben a szakmabeliek kiszolgáltatottságáról volt szó, konkrét példákon bemutatva a rendszer követhetetlensége, egyik rendelet jön a másik után, se hatástanulmány, se következetesség nincs.

Ilyen rendeletek miatt a PSZÁF felesleges kiadásokra kényszerítette az értékbecslőket, az ÖTM rendelete pedig példátlan módon folyamatos ellenőrzés alá veszi a szakmabelieket, ha van köztartozás, akkor törlik a céget  Viszont a feketézőkre nincs javaslat Hol van itt az esélyegyenlőség?  Hol van itt a szakmai egyeztetés? Ezek ellen lép fel a MIÉSZ, olyan formában, ahogy szükséges. Először a PSZÁF-névjegyzékre kidobott illetékeket és vonzatait kéri vissza a MIÉSZ.

Kerülgetik az Ingatlankataszter kérdését, pedig a nagybetűs Szakma létezése óta ez az egyetlen olyan kérdés, ahol minden szakmai fórum egyetért: be kell vezetni, el kell készíteni! Több év, de kikerülhetetlen, ezzel munkát kapnak az ingatlanközvetítők,   értékbecslők, a földmérők, tervezők és az épületek energia auditorai. Végre rendben lesz, nem véletlen ez az összevisszaság, hisz a zavarosban a privatizáció és a zabrálás alatt jobb volt a homály!

Elkészül  és mint ahogy őseink gyönyörűen, még ma is használhatóan felmérték a termőföldek aranykorona értékét, végre meglesz a Nemzeti Ingatlankataszter.
A MIÉSZ így szeretné, megfelelő szakmai és szakemberi háttérrel, felkészülve.

Az est második részében A FIDESZ részéről Mádi László, a Jobbik részéről dr Lenhardt Balázs válaszolt a kérdésekre.

Részletes beszámoló: www.miesz.hu

Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete