OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2010. július 8., csütörtök 09:28

LMP: Tovább zajlik a szegényüldözés – Lázár polgármester szégyentáblája
    Budapest, 2010. július 8., csütörtök (OS) - Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Hódmezővásárhely polgármestere szégyenlistát hozott nyilvánosságra az általa érdemtelennek bélyegzett szegényekről. Az LMP határozottan elutasítja a rászoruló állampolgárok pellengérre állítását. Ez az eljárás nem csak súlyos morális és politikai aggályokat vet fel, hanem adatvédelmi és személyiségi jogokat is sért.  Lázár János akciója a szegényellenes politika magasiskolája.

    A lista azoknak a segélyre jogosult polgároknak a nevét és születési dátumát tartalmazza, akik a városvezetés szerint nem működtek együtt a szociális osztállyal, azaz  nem vették át az ebédjegyet , vagy nem vállalták a felajánlott közcélú munkát . Csakhogy sok mindentől függhet, hogy valaki miért nem vesz igénybe egy szolgáltatást. Nem biztos, hogy érdemtelenségről van szó: sok esetben a rossz egészségi állapot, az információhiány vagy a segélyhez folyamodással járó megbélyegzéstől való félelem az ok. Továbbá számos kutatás bizonyította, hogy a közmunkaprogramok nem alkalmasak arra, hogy az abban résztvevőket visszajuttassák a munka világába, így a közmunkában való részvétel kikényszerítése nem feltétlenül szolgálja a munkanélküliség csökkentését.

A politikában a szegényeket megbélyegző fordulat az előző kormány által indított Út a munkához programmal és az egy család egy segélyezett elvvel kezdődött, majd a Fidesz-KDNP kormány esélymegvonó politikájával folytatódott: a minimálbér megadóztatásával, a szegényellenes büntetőpolitikai fordulattal vagy a családi pótlék korlátozásával. Lázár János szégyenlistája ebbe a sorba illeszkedik. A lista félrevezető, manipulatív, egymás ellen fordítja a polgárokat és bizalmatlanságot szül az állami szociális szolgáltatásokkal szemben. A szégyenlista megnehezíti a rászorulók talpra állását, akik így munka és közösségi segítség hiányában féllegális csatornákon keresztül kénytelenek megoldani megélhetési problémáikat.

A szociális juttatásokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférést törvények szabályozzák. Ha Lázár polgármester úr gyanúja az, hogy Hódmezővásárhelyen olyan emberek is hozzájutnak szociális segélyhez, akik nem jogosultak rá, akkor vizsgálja felül az általa vezetett osztály munkáját.  Lázár ezzel az akcióval egy dolgot ér el: megszégyeníti és meghurcolja azokat, akik amúgy is a társadalom perifériáján élnek. Az LMP felszólítja Lázár Jánost, hogy vonja vissza a szégyenlistát és hagyjon fel a szegényellenes hangulatkeltéssel.

LMP Országos Választmány

    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.