OS Országos Sajtószolgálat
2022. december 3. szombat
Ismertető


2010. november 22., hétfő 21:09

A Magyarországi Unitárius Egyház Elnökségének közleménye
    Budapest, 2010. november 22., hétfő (OS) - A Tordai Országgyűlés 1568. évi vallásügyi határozata a világon először, addig sehol nem ismert mértékben foglalta törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot. Mindez az egyetlen magyar alapítású történelmi egyház állami elismeréséhez vezetett. A trianoni diktátum következtében egyházszervezetünket is feldarabolták.

    A XXI. század eleje új lehetőséget teremtett a Kárpát-medencei magyar unitáriusok egyházi egységének helyreállítására.
    A kedvező nemzeti és nemzetközi lehetőségekkel élve, a közel 450 éves történelmi hagyományaink alapján, a két magyar unitárius egyházrész, az Erdélyi Unitárius Egyház és a Magyarországi Unitárius Egyház illetékes főhatóságai elhatározták az egyházszervezeti egység helyreállítását, amely a Magyar Unitárius Egyházban testesül meg.
    A két országban lévő, két magyar unitárius egyházrész vezetői ennek alapján aláírták a Magyar Unitárius Egyház egységének a helyreállításáról szóló egyezményt, amit 2010 november 20-án a Magyarországi Unitárius Egyház Képviselő Tanácsa ellenszavazat nélkül elfogadott.
    A Magyar Unitárius Egyház szervezeti egységének végleges megvalósulása az egységes, mindkét országban érvényes Alaptörvény elfogadásával történik meg.
    Ezzel helyreáll a Magyar Unitárius Egyház 1920 előtti egysége és visszakerülünk oda, ahová hagyományosan mindig is tartoztunk: a magyar történelmi egyházak közé.

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.