2024. április 19. péntek

Szakszervezeti petíció a Magyar Köztársaság Kormányához
    Budapest, 2010. december 4., szombat (OS) -

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A magyar szervezett munkavállalók többségét tömörítő szakszervezeti konföderációk és a különböző ágazatokban működő tagszakszervezeteik tiltakoznak a tavasz óta zajló jogalkotási folyamat és kormányzati intézkedéssorozat ellen.
2010. április 11-én a választásokon az emberek, a választópolgárok igazságosabb és biztonságosabb jövő mellett tették le a voksukat. A nagy többség - benne mi is - vágyott és remélt egy olyan országot, ahol 20 év után végre értünk, munkavállalók, adófizető polgárok, az emberek érdekében tesznek valamit!
    Reméltük, hogy az ígéretek nem csupán üres szavazatmaximáló frázisok, hanem egy közösen eldöntött és együtt vállalt cselekvés alapjai is lesznek!
    Ezzel szemben az Országgyűlés olyan, az alkotmányosság követelményébe és az európai uniós alapjogokba ütköző törvénymódosításokat szavazott meg és készül elfogadni, amelyek megalázóak, létbizonytalanságot idézhetnek elő a gazdaságban, a közszolgáltatások területén. Az Alkotmány módosításával öt évre visszamenőleg, akár teljes jövedelmeket is megvonhatóvá tettek. A magánnyugdíj-pénztárakba befizetett tőkét és hozamot kisajátítják, más célokra akarják költeni. Alapvető munkajogi normákat semmibe véve, indoklás nélkül elbocsáthatóvá teszik munkavállalók tízezreit.
    Azt ígérték, hogy az új egykulcsos adótábla mindenkinek jobb lesz, ezzel ellentétben csak a magas keresetűeknek az.
Önök a kampányban és a kormányprogramban az ígérték, hogy új munkahelyeket teremtenek, miközben a 2011. évi költségvetés-tervezet szerint 25-30 ezer közszolgálati álláshely megszűntetésével számol a kormány.
    Azt hirdetik, hogy a célokat nem az emberek megsarcolásával kell elérni, miközben megemelik a munkavállalók nyugdíjjárulékát és továbbra is változatlanul hagyják a már három éve befagyasztott közszolgálati bér- és illetménytáblákat.
    Azt ígérték, hogy a nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek, de kiderült, hogy ebbe a szakmaszerzést, a felsőfokú diplomáért folytatott tanulást, a gyermeknevelés egy részét és számos járulékfizetéssel is megalapozott szolgálati időt nem kívánnak figyelembe venni.
    Tisztelt Miniszterelnök Úr!
    A petíciónkban felsorolt és számunkra elfogadhatatlan intézkedéseket az érdekegyeztetés törvényes rendszerének semmibevételével, a választójogi szabályokból fakadó kétharmados parlamenti többséget felhasználva, a választópolgárok kétharmados támogatásává alakított politikai önigazolással fogadták el. Meggyőződésünk, hogy ez a közhatalmi magatartás, amely az érdemi egyeztetést kiiktatja, az állampolgárok, a munkavállalók helyzetének romlásához vezethet még annak ellenére is, hogy Önmagukat, e magatartás gyakorlóit a  Nemzeti Együttműködés Kormányának  és megvalósítójának nevezik.
    Mi, szakszervezeti tagok, munkavállalók érdekeltek vagyunk egy sikeres Magyarország megteremtésében. De ez az út nem oda vezet!
    EZÉRT KÖVETELJÜK:
 - a tisztességes, a hazai és nemzetközi jogot követő, a jogalkotás során a hatalmával élő és nem visszaélő, a demokratikus jogállam intézményeit - beleértve az Alkotmánybíróságot is - tiszteletben tartó kormányzati politika megvalósítását, a  mindenre feljogosít a kétharmad  jogszabálygyártása helyett;
    - a magyar munkavállalók valós érdekeit és a társadalmi párbeszéd működő intézményrendszereit tiszteletben tartó jogalkotást, az egyéni képviselői indítványon alapuló alkotmánymódosítások és törvényalkotás helyett;
    - a kiszámítható és igazságos nyugdíjrendszert, a magán-nyugdíjpénztárak választhatóságának szabadságát, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj hosszú távú fenntartását, korszerűsítését, a működő rendszer szétzilálása helyett;
    - az igazságos közteherviselést biztosító, többsávos adórendszert a magas keresetűeket támogató egykulcsos adórendszer helyett;
    - a közszolgáltatás becsületének helyreállítását, a közszférát sújtó igazságtalan jogszabályok visszavonását, az állandó bűnbakképzés, a 98 százalékos különadó és az indoklás nélküli elbocsátás helyett;
    - az igazságos, és a megélhetést biztosító bérezést, a közszolgálati bérrendszerek tételeinek legalább a 2011. évi költségvetésben tervezett infláció mértékével történő emelését, a továbbra is fenyegető bérbefagyasztás helyett;
    - az általunk is támogatott foglalkoztatást növelő, és távlatosan egymillió új munkahelyet ígérő kormányzati politika ütemes megvalósítását, a közszolgálati foglalkoztatás stabilitásának megteremtését az  ígért  több tízezres létszámcsökkentés helyett.
    A magyar szakszervezetek fontosnak tartják a demokratikusan működő, polgári értékeken alapuló jogállam megőrzését. Ennek nélkülözhetetlen eszköze a párbeszéd, az európai uniós értékeken alapuló társadalmi nyilvánosság fenntartása. Felszólítjuk a kormányt követeléseink teljesítésére!

Budapest, 2010. december 04.

Dr. Borsik János
    Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnöke