2024. március 28. csütörtök

2010. december 15., szerda 12:53

Sikeres KEP vitafórum az Új Széchenyi Terv egészségipari programjáról
    Budapest, 2010. december 15., szerda (OS) -

Nagy érdeklődés mellett tartotta ez évi utolsó Törzsasztal Fórumát a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) hg. Esterházy Antal KEP elnök vezetésével, hazai és határon túli vendégek részvételével, Budapesten, a Thomas Hotelben. Bevezető előadást Mikola István a Parlament Egészségügyi Bizottság elnöke, v. miniszter a KEP alelnöke tartott.
Mikola István hangsúlyozta, hogy az egészségügy kimaradt a rendszerváltásból. Súlyos gondok alakultak ki a szociális biztonsági rendszer és a társadalombiztosítás területén is. Ezek megoldásához az egész társadalom összefogása nélkülözhetetlen. Ezért is nagyon fontosnak tartja a nemzeti összefogást erősítő kormányzati kezdeményezéséket. Az egészségügy szerepének örvendetes felértékelését látja abban, hogy az Új Széchenyi Terv 7 programja közül első helyre került az Egészségipar fejlesztése, amelynek egészségügyi összefüggéseit számos példával illusztrálta. Mikola István az egészségturizmus fejlesztésében a komplettírozást, a szolgáltatások bővítését, a minőségi javulást jelölte meg fő feladatként. A KEP Fórum hozzászólói elsősorban az egészségügy gondjaival, fejlesztési lehetőségeivel foglalkoztak. Földesi József a Ring-magazin igazgatója Európát-gyógyító Magyarország kialakítását tűzné ki célul termálvizeinkre alapozva, Szabó András ny. nagykövet kifogásolta az egészségügyi támogatás arányának csökkenését a költségvetésben. Péteri László egyetemi oktató az illetékes tárcák együttműködésében lát hiányosságokat, Tóth Hortenzia civil menedzser a hazai lakosság egészséges életmódját segítené jobban, Radda István az 56-os Lovagrend német-osztrák nagypriorja, Balogh Zsuzsa német – magyar vállalkozó és Szalók Csilla turisztikai tanszékvezető az oktatás korszerűsítését, a foglalkoztatás javítását és az egészségügyi befektetések növelését szorgalmazta. Szabó György a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében üdvözölte a KEP rendezvényhez hasonló civil vitafórumkat, mert segítik fontos országos tervek, koncepciók kialakítását. A KEP Fórum moderátora Czeglédi József, az MTA Köztestület tagja, idegenforgalmi szakember összefoglalójában felhívta a figyelmet arra, hogy az Új Széchenyi Terv Egészségipari programja egyrészt hazánk kiemelkedő termálvíz adottságainak hatékonyabb kihasználását célozza, másrészt az ezzel kapcsolatos egészséget szolgáló különböző iparágakat kapcsolja rendszerbe. Így kialakítható Magyarország felszín alatti vizeiből és a hozzájuk kapcsolódó élményekből egy világjelentőségű magyar egészségügyi-turisztikai ajánlat. Ezt a programot jelentősen segíti, hogy a kormányzat –a KEP korábbi javaslataival összhangban- lényegesen növelte a Magyar Turizmus Zrt marketing tevékenységre fordítható pénzügyi keretét. Czeglédi befejezésül utalt arra is, hogy a magyar gazdaságtörténetben első alkalommal fordul elő, hogy egy átfogó országos gazdaságfejlesztési program első helyére került a turizmus fejlesztése különös tekintettel az egészségturizmusra.
    KEP Elnökség
    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

(c) Copyright MTI nonprofit Zrt.